Programma VLEN-dag 2022 – editie 44

ZATERDAG 29 OKTOBER 2022

Forum gebouw WUR - Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

Zaal open: 9:15 uur

 

Op de VLEN-dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Voor ieders gezondheid: ben je gezond, leuk dat je komt! Voel je je niet lekker? Test je en blijf thuis bij COVID-19 en volg het digitaal! Let op: de YouTube- link hiervan is gewijzigd.

 

Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht. De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.

Voor de lunch kun je zelf eten meebrengen; tevens is er lunch te koop die wij moeten afnemen bij de cateraar. Helaas is de koffie en thee niet goedkoop. De dag duurt van 9:15 tot 17:00 uur. De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie. De koffie en lunch kunnen betaald worden via een tikkie of contant.

Dit jaar wordt voor de derde keer de Leo Bels Prijs uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. Vanaf 2019 wordt vleermuisminnend Nederland uitgenodigd om personen te nomineren die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan het behoud van vleermuizen. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt.

Iedereen heeft iemand kunnen nomineren, daarin is een top 5 aan nominaties gekomen. Er zijn meer dan 100 stemmen uitgebracht. Wie de winnaar is wordt aanstaande zaterdag bekendgemaakt.

Digitale VLEN-dag

In 2021 maakte Erik Broer het mogelijk de VLEN-dag live digitaal te volgen. Dit bleek een groot succes. Daarom is ook dit jaar de VLEN-dag te volgen via het VLEN YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCR1JY-C-hPdRChpPZjtFlLw van de Vleermuiswerkgroep Nederland. Ook zijn hier de VLEN avonden van 2020 en de VLEN-dag van 2021 terug te kijken. Let op: de link van de VLEN-dag aankondiging is helaas niet meer werkzaam.

Programma:

Tijd

Onderdeel

Spreker

9:15

Zaal open met stands. Koffie en thee te koop.

10:00

Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter

Lezingen

10:15

Op de grens van zoet en zout: tweekleurige vleermuizen in NO Groningen

Bob Jonge Poerink

10:40

Kleine dwergen in de binnenduinrand

Bart Noort

10:50

Dieet van de meervleermuis tijdens zwangerschap en het belang van ondiep water

A-J Haarsma

11:15

Najaarsmigratie ruige dwergvleermuis: Observaties op de Afsluitdijk

Harold Lodewegen

11:40

Hoogtepunten van nog eens 40 jaar onderzoek aan overwinterende vleermuizen en uitreiking eerste Lutra aan vertegenwoordiger van het NEM

Jan Piet Bekker en Maurice La Haye

12:15

Pauze - zelf meegebrachte lunch of te koop bij de cateraar. Stands bezoeken, mensen spreken en de Lutra wintertellingen bekijken. De koffie en thee worden gesponsord door Apodemus Fieldequipment.

13:15

Uitreiking van de Leo Bels- prijs

Niels de Zwarte

13:25

Overwinterende dwergvleermuizen in draagconstructies van flats in Tilburg Noord

Erik Korsten

13:50

Laatvliegerkolonies zoeken in de stad met bat-detectoren

Wiegert Steen en Marco Snijder

14:15

Waar overwinteren laatvliegers? Telemetrisch onderzoek naar winterverblijfplaatsen en gebouwkarakteristieken.

Paul van Hoof

14:40

Koffie- en theepauze. Stands bezoeken, mensen spreken en de Lutra wintertellingen bekijken.

15:15

Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: NvdV 2022; in- en uitvlieggedrag van grootoorvleermuizen, gevangen zwermende vleermuizen voor groeves en muggendieet van vleermuizen

o.l.v. Niels de Zwarte

16:25

Werken met vleermuizen in de Oekraïne tussen revoluties en oorlog

Lena V. Godlevska en Peter Lina

16:50

Afsluiting door de dagvoorzitter

17:00

Einde

17:30

Sluiting gebouw

Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.


Routebeschrijving

De jaarlijkse VLEN-dag wordt dit jaar gehouden in de grote collegezaal zaal C0222 in het Forumgebouw aan de Droevendaalsesteeg 2, Campus van de WUR in Wageningen.
- Trein en bus

Vanaf station Ede-Wageningen vertrekken zeer regelmatig bussen naar Wageningen, halte Wageningen, Campus/Atlas. Deze doet er 11 minuten over. Het is dan nog enkele 10-tallen meters lopen. Bekijk vooral (ook) even www.9292.nl en www.ns.nl.

- Auto en fiets

Je kan parkeren op de Droevendaalsesteeg. Denk eraan om te carpoolen; dit scheelt het milieu, levert minder geld in de oorlogskas van Poetin op en is nog eens veel gezelliger!

Stands

Je kan je aanmelden voor een stand bij het VLEN- bestuur. Ben je geen sponsor van de VLEN, dan kost een stand 50 euro. Cameraval.eu, de Zoogdiervereniging en de Wildlife Foundation hebben toegezegd te komen met een stand; Apodemus legt folders neer en sponsort een koffieronde. Wanneer je zelf vleermuisboeken of vleermuisgerelateerde zaken wil tonen, uitdelen of verkopen: neem dit vooral mee. Dan is een tafeltje gratis.