1. Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep (zie Meedoen). Op deze pagina vindt u adressen van organisaties voor de opvang van zieke, verzwakte en gewonde vleermuizen. Wanneer u een vleermuis heeft gevonden, lees dan eerst de informatie over wat te doen in verschillende situaties, zoals een vleermuis op de grond, een vleermuis in huis....

Indien het nodig is een vleermuis te vangen, lees dan eerst de vanginstructie en eventueel ook de instructie over tijdelijke huisvesting voor vleermuizen.  U kunt ook contactopnemen het een opvangcentrum of een deskundige in de buurt om een vleermuis te vangen.

Ook voor alle andere vragen wat betreft vleermuizen kunt u contact opnemen met of een opvangcentra of een deskundige in de buurt. 

2. Contact met opvangcentrum

In Fryslan is tevens een centraal meldpunt voor zaken rondom vleermuizen. Op dit meldpunt kunnen overige zaken rondom vleermuizen, zoals vondsten of koloniemeldingen, doorgegeven worden. Het meldpunt is te bereiken via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dit meldpunt heeft speciale aandacht voor meervleermuizen. Deze zwaar beschermde soort, waar Friesland zeer belangrijk voor is, wordt bij diverse Natura2000-gebieden extra bewaakt. Er worden vrijwilligers opgeleid om ze te kunnen monitoren. Wilt u hieraan meedoen, krijgt u met de soort te maken of heeft u vragen hierover; neem dan s.v.p. contact op.

Als u een vleermuis heeft gevonden, kunt u contact opnemen met een lokale dierenambulance. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, halen ze deze wel op en brengen deze naar een erkende opvang. Indien zij geen help kunnen bieden, kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt (zie lijst vrijwilligers per provincie) of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen.

Meldpunt vleermuizen en steenmarters
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Vogelasiel "de Fûgelhelling"
adres: De Feart 1, 9247 CK Ureterp
tel: 0512-514328
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.defugelhelling.nl
opvang: Vogels, marterachtigen, reeën en overige zoogdieren

Dependance Stichting Vogelasiel "de Fûgelhelling" (ook ’s avonds)
John Melis, Gorredijksterweg 26, 8411 KE Jubbega, 06-46524630  

In de provincie Friesland kunt u ook contact opnemen met de dierenambulance.
Dierenambulance Zuid-Oost Fryslân, 0512 - 515153, 06 - 55377211     

3. Lokale deskundige

Indien het meldpunt niet bereikbaar is, kunt u contact opnemen met de onderstaande vrijwilligers. Houd er rekening mee dat de meeste van hen vrijwilligers zijn. Zij hebben niet altijd tijd om direct bij u langs te komen. Gelieve niet na 22.00 uur te bellen.

Provinciaal coördinator: John Melis, 06-46524630, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omgeving Gaasterland: Durk Venema, 06-12723823, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.