Op zoek naar een excursie in de buurt?

De Vlen heeft alle activeiten uitgevoerd in het kader van de nacht van de vleermuis op een aparte website gezet. U kunt hier kijken voor een excursie in de buurt. De nacht van de vleermuis vindt elk jaar plaats tijdens het laatste weekend van augustus. Dan worden er door heel Nederland vleermuiswandelingen gehouden. Tijdens deze wandelingen wordt met zogenaamde batdetectors naar vleermuizen gezocht. Tijdens de activiteiten van de Nacht van de Vleermuis wordt informatie vertrekt over de waargenomen vleermuissoorten, hun voorkomen en hun gedrag. 

Op sommige locaties wordt voorafgaand aan de wandeling een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. Een unieke kans dus voor jong en oud in heel Europa om meer te weten te komen over de nuttige maar voor veel mensen mysterieuze vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Hieronder een impressie van het verloop van zo'n excursie.

 The next level, zelf mee doen (evt met een leen detector)

Als u de smaak van vleermuizen echt te pakken heeft en zelf mee wil doen hebben we de volgende tips. De meeste regionale werkgroepen organiseren regelmatig activiteiten die met vleermuizen te maken hebben. Er bestaat ook een landelijke werkgroep, de Veldwerkgroep, deze organiseerd elk jaar een zomerkamp. Tegen kostprijs kunt u mee op kamp en mee doen met vleermuis activiteiten (alleen voor 18+). Voor jongeren bestaat de optie om lid te worden van een jeugdbond, in Nederland bestaan er twee opties: de NJN en de JNM. 

The highest level, zelf op pad (met eigen detector)

Om zelf op pad te gaan is natuurlijk eerst een batdetector nodig. Er zijn vele mogelijkheden.  Op deze pagina vind u een paar tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een detector.  We raden aan ook eens rond te neuzen op de websites van Veldshop en  Apodemus voor een volledig assortiment van detectors.