Inmiddels zijn de acht hieronder beschreven vleermuiswerkers genomineerd voor de Leo Bels Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt.
Natuurlijk verdienen al deze mensen de prijs, maar het is nu aan alle leden van de VLEN om te stemmen wie de prijs tijdens de VLEN-dag in ontvangst mag nemen.
 
Dien je stem in door jouw keuze te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.      De mogelijkheid tot stemmen sluit op zondag 23 oktober 2022 om 23:59. 
 
Nominaties Leo Bels Prijs

Peter Lina
Peter is een man met indrukwekkend veel kennis die hij graag met iedereen wil delen. Bij een eerste ontmoeting raak je onder de indruk van zijn enthousiasme, zijn kennis, die hij zeer bereid is om te delen, en zijn spectaculaire verhalen, op zo’n manier verteld dat het voelt alsof je erbij was. Peter heeft het Handboek Vleermuizen en twee vleermuisgidsen vertaald, de meest vooraanstaande vleermuisboeken in het NL-taalgebied.
Peter is de afgelopen 6 jaar betrokken geweest bij het onderzoek naar het vóórkomen van virusinfecties bij vleermuizen. Hij is een onvermoeibare, stabiele, betrouwbare factor, een lopende encyclopedie en als zodanig onmisbaar in dat project. Hij heeft een ongekende drive, en denkt kritisch; als hij zijn zinnen ergens op heeft gezet – dan zal hij beleefd en aanhoudend doorgaan tot het is gebeurd. 
We durven te zeggen dat de surveillance van vleermuisrabiës en de kennis omtrent rabiës bij vleermuiswerkers in geen enkel land beter is geregeld dan in Nederland, en dat dit grotendeels het gevolg is van Peters inzet. Zijn uitgangspunt is om volksgezondheidsbescherming tegen vleermuisrabiës hand in hand te laten gaan met vleermuisbescherming – met succes.  Peter heeft door zijn werk vele levens heeft gered, van vleermuizen en mensen.

Ruud Kaal
Ruud is al van voor de oprichting van de Vleermuiswerkgroep Gelderland (1991) betrokken bij allerlei vleermuiswerk. Hij vangt vleermuizen op en geeft jaarlijks een workshop voor de vrijwilligers van de Dierenambulance. De dieren zijn bij Ruud in goede handen. Een groot deel van de op te vangen dieren kan weer terug naar de natuur. Hij is voortdurend bezig geschikte winterverblijven te realiseren of te verbeteren. Ruud probeert met grote volharding meer inzicht te krijgen in het succesvol(ler) maken van een winterverblijf. Naast het realiseren van winterverblijven houdt hij zich ook bezig met zomerverblijven als de kans zich voordoet. Waar Ruud advies gegeven heeft, is succes bepaald geen uitzondering.
Hij beheert en controleert een groot aantal vleermuiskasten. Ook hierbij denkt hij na over het verbeteren van kasten en de kansen op succes.
Kortom: hij is zeer toegewijd aan vleermuizen, is innovatief op het gebied van verblijven, loopt over van enthousiasme en inspireert anderen om vergelijkbare acties te ondernemen zonder die op te dringen.

Bob Jonge Poerink
Voor zijn jarenlange inzet voor de tweekleurige vleermuis en zijn onderzoek naar en kennis van de tweekleurige vleermuis. Hij is een vraagbaak voor vleermuiswerkers in het noorden die zich inzetten voor de bescherming van de tweekleurige.

Joop van den Hoorn
Door verantwoorde en goed voorbereide propagandalezingen, batdetectordemonstraties en begeleide vleermuizenobservaties bewerkstelligde hij een blijvende en ernstige interesse voor de vleermuizenstudie bij de leden van Natuur 2000. Dat resulteerde in het in beheer nemen door Natuur 2000 van Fort Oelegem, wat daardoor een van de belangrijkste vleermuizenoverwinteringsplaatsen in Vlaanderen is geworden. Genoteerd mag hierbij worden dat de vleermuizeninteresse in de jaren 1970 in Vlaanderen op een eerder laag pitje stond; en het heeft nog een hele poos geduurd voor er buiten Natuur 2000 andere concrete, substantiële beschermingsinitiatieven volgden. Hiermee heeft Joop een hele generatie vleermuisonderzoekers geïnspireerd. Zij zorgen er tot op de dag van vandaag mee voor dat vleermuizenstudie en vleermuizenbescherming een actueel issue blijft in Vlaanderen en zelfs in de rest van België.

Antoinette van Wilgen
Antoinette van Wilgen is de drijvende kracht achter vleermuisopvang.nl. De opvang is gevestigd in haar woonhuis in Oss waardoor ze het hele jaar door vleermuizen opvangt en verzorgt. Antoinette heeft ruim 15 jaar ervaring met het opvangen van vleermuizen. Met deze jarenlange kennis is zij in staat om de door ziekte, verwonding of verwezing opgevangen vleermuizen zo goed mogelijk te helpen. Antoinette zorgt ook voor de opleiding en begeleiding van de vrijwilligers die mee helpen in de opvang. Zij krijgen de kans om van dichtbij vleermuizen te leren kennen. Soms zijn er ook vrijwilligers die een richting in de dierverzorging studeren en de opgedane kennis gebruiken voor hun studie en hun verdere loopbaan. Antoinette is altijd te porren voor advies bij andere vleermuisopvangcentra.

Anne-Jifke Haarsma
Voor haar grote inzet voor de meervleermuis en het vleermuisvangsysteem, de website Vleermuis.net en vleermuisbescherming in zijn algemeenheid.

Carlo Wijnen
Vleermuisopvanger en vraagbaak met altijd deskundig advies. Mentor voor vleermuisonderzoekers en altijd bereid het publiek en geïnteresseerden te informeren met lezingen over vleermuizen.

René Janssen
Voor zijn inzet voor de VLEN, met name de VLEN-dag, en voor zijn aandacht voor bescherming en vrijwilligerswerk in Nederland en België.