Programma
VLEN-dag 2021 – editie 43

ZATERDAG 30 OKTOBER 2021

LOFT - Ringbaan-Oost 8-17 te Tilburg

Zaal open: 9:15 uur

 

Dit jaar mogen we na een onderbreking van een jaar, alweer de 43ste VLEN- dag organiseren. Op deze dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Doordat de locatie wordt verplicht dat alle deelnemers een COVID Safety Ticket overleggen, wordt verzocht bij binnenkomst deze te laten scannen. Meer informatie hierover is te vinden via deze link. Zonder bewijs mag je helaas het pand niet betreden. De VLEN bedankt de gemeente Tilburg voor een subsidie om de kosten van de VLEN-dag te kunnen dekken.

 

Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht. De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.

Voor de lunch kun je zelf eten meebrengen; tevens is er lunch te koop bij de cateraar. De dag duurt van 9:15 tot 17:00 uur. De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie. Tijdens deze dag worden onder andere de resultaten van het bloed doneren van 2018 en 2109 gepresenteerd.

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Leo Bels Award uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. Vanaf 2019 wordt vleermuisminnend Nederland uitgenodigd om personen te nomineren die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan het behoud van vleermuizen. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt.

Mensen kunnen andere mensen nomineren tot zondag 24 oktober 18:00uur. Deel daarbij de redenen voor de nominatie.
De jury (Saskia Roselaar en Erik Korsten, vorige winnaar Leo Bels prijs) tellen de nominaties en degene met de meeste nominaties wint de award, net als bij de Pete Guest Award van de BCT.
Nominatie indienen: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sluiting nominaties: zondag 24 oktober om 18.00 uur.

Jury: Bestuursleden van de VLEN.

Programma:

Tijd

Onderdeel

Spreker

9:15

Zaal open met stands. Koffie en thee gesponsord door de Gemeente Tilburg

10:00

Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter

Lezingen

10:10

Lessen uit zes jaar SMP Tilburg

Mischa Cillessen

10:35

Grootoorvleermuizen in de Groote Peel

Chris Driessen

11:00

Wat is de zoönotische potentie van vleermuisvirussen in Nederland?

Lineke Begeman

11:25

Too hot or not? De invloed van kleur en materiaal op temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in enkelvoudige platte, vleermuiskasten in Nederland.

David Brouwer

11:50

De nacht van de Vleermuis 2021 – organiseer jij volgend jaar ook een activiteit?

Carlo Wijnen

12:05

Pauze - zelf meegebrachte lunch of te koop bij de cateraar. Stands bezoeken en in gesprek met mede- vleermuisbeschermers.

13:15

Uitreiking van de Leo Bels- prijs 2021

Erik Korsten, Eerste Leo Bels prijs winnaar

13:40

Nieuwe (technologische) methoden voor monitoring

Sicco Jansen

14:05

Het rabiësvaccinatiebeleid voor vleermuiswerkers

Peter Lina

14:25

Koffie- en theepauze. Stands bezoeken. Koffie en thee gesponsord door de Gemeente Tilburg

15:00

Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: Winst bij de Raad van State mede mogelijk gemaakt door de vele donaties van jullie!; Hoe mijdt je vogels uit vleermuiskasten e.a. – Meldt je aan bij Niels de Zwarte voor een korte voordracht!

o.l.v. Niels de Zwarte

16:00

Gebruik van geur door vleermuizen en mogelijke toepassingen hiervan

Minka Kocks

16:20

Vleermuizen in bossen. Resultaten van onderzoek in Amelisweerd middels verschillende methodes

Marco Snijder

16:45

Afsluiting door de dagvoorzitter

17:00

Einde

17:30

Sluiting gebouw

Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.

 


Routebeschrijving

De jaarlijkse VLEN-dag wordt dit jaar gehouden in LOFT, Ringbaan-Oost 8-17 te Tilburg.
- Trein en bus

Vanaf station Tilburg is het gemakkelijk te wandelen (2.3km) danwel met een OV-fiets. Bekijk vooral even GoogleMaps of een andere navigatie- mogelijkheid om naar LOFT te lopen.

- Auto en fiets

Het parkeerterrein van LOFT is aan de Lovensekanaaldijk 63 te Tilburg. Denk eraan om te carpoolen; dit scheelt het milieu, de portemonnee met de hoge brandstofprijzen en is veel gezelliger!

Aangemelde stands

Unitura, de Veldshop en Cameraval.eu zullen in ieder geval met een stand aanwezig zijn. Mogelijk dat ook de Zoogdiervereniging en Apodemus Field Equipment met een stand aanwezig zijn. Laat even weten als je ook een stand wil bemannen contact even via dit adres.