ENSCHEDE -  Twee natuurorganisaties slepen de organisator van een groot dance-evenement bij Enschede voor de rechter omdat de dreunende beats een aanslag vormen op het leefklimaat van een aantal zeldzame dieren, waaronder de vale vleermuis.

 Het gaat om de eerste editie van het Airforce Festival, dat komend weekend wordt gehouden op het terrein van de vroegere Vliegbasis Twenthe. Aangezien er intussen al zo’n 10.000 kaarten zijn verkocht, dreigt voor de organisatie een financiële dreun.

Volgens advocaat Isandra Dunhof-Lampe, die de stichtingen Landschap Overijssel en Lonnekerberg bijstaat, hebben zich op het terrein meerdere zeldzame vleermuizen genesteld: ,,Waaronder de vale vleermuis, waarvan eigenlijk werd vermoed dat-ie in ons land al was uitgestorven. Een hele bijzondere soort dus. Maar ook zitten hier beschermde dieren als de boommarter en zeldzame vogels als de groene specht en de ijsvogel.”

Op termijn is het de bedoeling dat op de vroegere militaire basis regelmatig evenementen worden gehouden, maar ook bedrijfsmatige activiteiten, terwijl hiervoor geen verbod wordt gevraagd. Volgens de advocaat speelt bij het Airforce Festival echter mee dat - los van de enorme geluidsproductie - spectaculaire lichtshows worden gehouden, die de dieren de stuipen op het lijf kunnen jagen. ,,Net als een megavuurwerk.”

De organisatie op haar beurt schermt ermee dat het een ecologisch onderzoek heeft laten verrichten, waaruit zou blijken dat de flora- en faunawet niet wordt overtreden. ,,We kennen dit rapport, maar is volgens de deskundigen van de beide stichtingen niet volledig”, aldus mr. Dunhof.

Komende donderdag wordt in kort geding voor de Zwolse bestuursrechter geëist dat het evenement wordt afgeblazen. Eric van Oosterbaan van organisatiebureau Absolutely Fresh in een reactie: ,,Vooral met het oog op die vleermuizen hebben we een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen. Op basis daarvan heeft de gemeente vervolgens de vergunning verleend. En tja, als ik zo’n onderzoeksbureau al niet meer kan geloven, zou ik niet weten wie ik dan nog wel moet geloven.”

C: Telegraaf

--------------------------------------------------------------------

Breaking sound barriers, zo luidt de slogan van hardcorefestival Airforce. Het evenement, met diverse area's zoals de Killzone "waar je een bomaanslag op je trommelvlies krijgt" vindt dit weekend plaats op de voormalige militaire basis in Enschede.

Even was dat onzeker: vandaag diende een kort geding, omdat er zeldzame vleermuizen in de diverse hangars huizen. Maar die moeten het festival maar voor lief nemen: Airforce gaat gewoon door.

Mats Meijer van de organisatie is blij. "Dit is fantastisch nieuws. Het betekent dat alle werkzaamheden niet voor niets zijn geweest."

De voorbereidingen voor Airforce zijn al een jaar aan de gang. De opbouw van bunkers en vliegtuighangars was in volle gang, om zaterdag tienduizenden bezoekers te ontvangen die los zullen gaan op keiharde hardcorebeats.

Maar de stichting Landschap Overijssel was fel tegen en spande een kort geding aan. Het festival zou de Flora- en faunawet overtreden. Vlak bij het festivalgebied ligt namelijk de Lonnekerberg, een natuurgebied met zeldzame planten en unieke diersoorten. Het is het leefgebied van onder andere zeldzame vleermuissoorten zoals de Bechsteins vleermuis en de franjestaartvleermuis.

Volgens advocate Isandra Dunhof-Lampe had de gemeente geen gedegen onderzoek gedaan naar het effect van het festival. "We praten hier wel over een hardcorefestival", zei ze in De Volkskrant.

Organisator Eric van Oosterbaan vond dit onzin. "We hebben het gebied grondig laten onderzoeken door een ecoloog. De conclusie was dat het gebied zo groot was, dat het festival geen effect zou hebben op het gedrag van de vleermuizen."

Daarnaast verwonderde hij zich over het feit dat er tot 2005 dagelijks F-16's de lucht in gingen en dat wel gewoon kon. "We hadden nooit verwacht dat dit zo hoog op zou lopen."

NOS

En dus is de organisatie opgelucht over de uitkomst van het kort geding. Maar dat betekent niet dat ze zaterdag niet aan de vleermuizen zullen denken. Mats Meijer: "We hangen filters over onze verlichting. Zo hebben we vleermuisvriendelijk licht op het festival."