Datum: vrijdag 10 juni (19:00 u) – zondag 12 juni (16:00 u)
Noordwest Overijssel is één van de vijf bolwerken van de meervleermuis in Nederland. Als gebouwbewoner van huizen en kerken heeft de meervleermuis in Overijssel het moeilijk. Naast renovatie van in de jaren 60 gebouwde woonwijken, na-isolatie van spouwmuren en renovatie van kerkzolders, worden meervleermuizen in Overijssel bestreden als plaagdier. In de afgelopen 15 jaar zijn zeker 30 bekende verblijfplaatsen verloren gegaan. Verschillende bekende vleermuisverblijven, in zowel huizen als op kerkzolders, zijn al jaren niet meer bezocht waardoor de huidige status niet bekend is. Een deel van de populatie bevindt zich wellicht in nog niet bekende verblijfplaatsen. Tijdens dit kamp zijn we in staat om met elkaar een groot gebied grondig te onderzoeken. Hiermee kunnen we inhaalslag maken in het inventariseren en tellen van meervleermuizen in gebouwen en draagvlak te creëren voor vleermuisbescherming. De verschillende methoden voor het zoeken en vinden van verblijfplaatsen meervleermuizen zijn omschreven door Haarsma en Tuitert (2009). Tijdens dit kamp zullen we een selectie van deze methoden toepassen. Ruim 60% van de verblijfplaatsen meervleermuizen bevindt zich in jaren 60 rijtjeshuizen. We zullen letten op de verblijfplaatskeuze, met name in relatie tot spouwmuur na-isolatie. Ook vliegroutes van meervleermuizen zullen onze aandacht krijgen, aangezien deze representatief zijn voor de grootte van de verblijfplaats (Haarsma 2015).
Globaal programma Vrijdag avond eten we gezamenlijk en maken zo met elkaar kennis. Daarna starten we met een korte introductie over onderzoek naar meervleermuizen. Om 20:30 vertrekken de excursies naar de dorpen waarin zich voorheen verblijfplaatsen bevonden. Eventueel aanwezige verblijfplaatsen kunnen dezelfde avond al geteld worden. Na het tellen verzamelen we op het kampterrein en wisselen we informatie uit. Zaterdag ochtend zullen we 3:00 uur ’s ochtends vertrekken voor het ochtend zwermen, waarmee we nieuwe verblijfplaatsen hopen te vinden. Zaterdag overdag is een vrij programma. De weerribben/Wieden kunnen met kano/boot/fiets/te voet verkend worden. Aanraders zijn het Woldlakerbos en het nieuw aangelegde natuurgebied ter hoogte van het dorp Wetering oost. Zaterdag avond eten we om 19uur warm. We zullen wederom om 20:30 vertrekken. Verblijfplaatsen die de vorige ochtend zijn gevonden zullen geteld worden. In dorpen waar het niet gelukt is een verblijf te vinden kan een vliegroute telling worden uitgevoerd. Zondag ochtend zullen we wederom een ochtend ronde uitvoeren om zwermende vleermuizen te zoeken. Eventueel gevonden verblijfplaatsen zullen later door Johann Prescher worden geteld. We kunnen na het ochtend zwermen ruim uitslapen. Het kampterrein hoeven we pas om 16uur op te leveren.
Locatie De kamplocatie is alleen te voet of per fiets bereikbaar. Het is mogelijk de auto (gratis) te parkeren langs bijvoorbeeld Hillegerspoortweg in Ossenzijl. Vanaf daar is het ca 800 meter lopen naar de kamplocatie: "Kampeerboerderij De Kragge’’, Oudeweg 107 8376 HS in Ossenzijl.
Er zijn 30 bedden en matrassen beschikbaar. Dekbedovertrek/ slaapzak zelf meenemen.
Organisatie Dit kamp is een samenwerking van de veldwerkgroep en vleermuiswerkgroep Overijssel. A-J Haarsma, Johann Prescher, Bart Noort
Meenemen Detector, zaklamp, batterijen, verrekijker (vleermuispoep op ramen/vogels), dekbedovertrek en slaapzak, bord en bestek. Het is handig om een fiets te hebben, maar het kan ook zeker zonder. Mocht je behoefte hebben aan bier, wijn en dergelijke kun je dat zelf mee nemen.
Kosten De kosten bedragen 30 euro per persoon, dit is inclusief overnachting en 3 maaltijden. Dit bedrag kun je van te voren overmaken (NL06INGB0002050298 t.n.v. Zoogdiervereniging te ´s-Hertogenbosch onder vermelding van je naam) of anders contant op vrijdagavond bij de penningmeester te worden voldaan. Er zal vegetarisch worden gekookt. Graag doorgeven als je overige dieet wensen hebt.
Opgeven Er zijn een beperkt aantal bedden beschikbaar. Daarom van te voren per email opgeven bij de Veldwerkgroep. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leesvoer Haarsma, A. -J., and A. H. Tuitert. 2009. Overview and evaluation of methodologies for locating summer roost of pond bats in the Netherlands. Lutra, 52 (1): 47-64 http://www.zoogdierwinkel.nl/content/lutra-52-1-2009
Haarsma, A-J (2015). Doe meer met vliegroutes van de meervleermuis. VLEN Nieuwsbrief 74 (1): 5-11 http://www.vleermuis.net/vlennieuwsbrief/vlennieuwsbrief-archief/308-vlen-nieuwsbrief-74
Tot vrijdag 10 juni om 19:00 bij de soep!!
Namens de organisatie, Anne-Jifke Haarsma