Afgelopen week kon de familie Knaken uit Sibculo hun vleermuisvriendelijk object schildje aan hun woning bevestigen. 

Samen met zijn kleinzoon zette de heer des huizes het schildje aan zijn woning om duidelijk te maken dat zijn woning geschikt is als onderkomen voor vleermuizen. Dit jaar is het Europees jaar van de Vleermuis en worden overal in Europa en daarbuiten aandacht geschonken aan onze vliegende zoogdieren.
Ook gaat de aandacht uit naar de bescherming van hun voedselgebieden, zomer- en winterverblijven en de routes ertussen. Door factoren die indirect van invloed zijn op het verdwijnen van voedselgebieden verstoring door recreatie, kap van houtwallen en bomenrijen, intensivering van landbouw en verlaging van het grondwaterpeil. De leefomgeving is nog wel aanwezig maar is in kwaliteit afgenomen. Tevens biedt het landschap minder beschutting en neemt hun voedsel af en ori├źntatiepunten verdwijnen. Daarnaast worden veel exoten geplant die niet worden bestoven, gegeten of worden gebruikt voor het voortplanten van onze insecten. Allemaal voedsel waar veel dieren van afhankelijk zijn. Tevens geven inheemse soorten een betere en grotere biodiversiteit in onze landschap.
Vleermuizenpopulaties in steden consumeren tot 30.000 kilo aan insecten in een enkele nacht. Zij zijn de grote ongediertebestrijders waar soms geen rekening mee wordt gehouden. Draagt u vleermuizen ook een warm hart en wilt u dit ook naar buiten laten weten? Dan kunt u een schildje aanvragen bij Hillie Waning Vos in Slagharen. Tel. 0523-682105 of E-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er zijn geen kosten aan verbonden. Een gift is altijd welkom om ons werk voort te zetten.