Vleermuizen brengen geluk, een artikel in het kader van de Wat Nacht van de Vleermuis. 

De nacht van de vleermuis is een Europees initiatief om aandracht te vagen voor deze beschermde diersoort. Er leven in Nederland eeb kleine miljoen vleermuizen. Dat lijkt veel, maar er verdwijnen steeds meer geschikte leefgebieden voor deze diertjes van de nacht. 

Veel mensen zijn bang voor vleermuizen. “Geheel onterecht,” stelt Anne-Jifke Haarsma, voorzitter van de Vleermuiswerkgroep Nederland. “Wereldwijd zijn er zo’n duizend soorten. Slechts twee daarvan zijn bloedzuigers en die soorten leven niet in Nederland.” De angst voor vleermuizen is niet overla, want in China heeft de vleermuizs een positief image, namelijk als brenger van geluk. Vleermuizen zijn insecteneters en hebben door al het gevlieg veel energie nodig. Ze eten daarom wel zo’n drieduizend muggen op een nacht. Haarsma: “Het is dus wel prettig om vleermuizen rond je huis te hebben. Tussen de spouwmuren vinden ze een lekker warm onderkomen. 

 

Drinkend vliegen

De dwergvleermuis, in Nederland de meest voorkomende soot, krijgt steeds minder waardeing. Mensen hangen kleine houten vleermuiskasten op om deze muggeneters te lokken. Niet de ideale manier volgens Haarsma: “Vrouwelijke dwergvleermuizen leven in grote groepen, tussen de dertig en honderdtachtig stuks. Die passen niet in zo’n kast. Als je vleermuizen wilt lokken, zijn er andere methodes. Leg bijvoorbeeld een langwerpige vijver aan in je tuin. Vleermuizen drinken al vliegend en met die vijver maak je ze het makkelijk. Een andere truc is om nachtbloeiers te planten als kamperfoelie, teunisbloem en marjolein. De insecten die op de plant afkomen, lokken de vleermuizen. En ten slotte: vleermuizen houden niet van licht, dus zeker niet van tuinverlichting. 

Vleermuizen kijken


Op verschillende locaties kunt un tijdens de Nacht van de Vleermuis deelnemen aan vleermuisexcursies, waarbij een gids de vleermuizen opspoort met een 'batdetector'. Dit apparaat zet de ultrasone geluiden over naar voor ons hoorbare geluiden. Kijk voor het programma op www.vleermuis.net, onder 'agenda'. Let op: bij de meeste excursies is plaats voo slechts een beperkt aantal deelnemers!

 

Bron: Nuon Zomergids, Eline Lubberts