PERSBERICHT JAAR VAN DE VLEERMUIZEN
 

Al 50 verblijfplaatsen van vleermuizen gemeld tijdens de vroege vleermuizentelling
2011 is het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne vraagt de Zoogdiervereniging aandacht voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze maar wel beschermde en uiterst nuttige zoogdieren. Vleermuizen zijn helemaal niet eng of gevaarlijk, zoals helaas vaak wordt gedacht. Nederland ontdekt in 2011 vleermuizen! De Zoogdiervereniging en Vleermuiswerkgroep Nederland (VleN) dagen iedereen uit om de laatste dagen juni op pad te gaan voor een vroege vleermuizentelling.

 

Let op zwermende vleermuizen
Verblijfplaatsen kenmerken zich door zwermende vleermuizen. Vleermuismoeders gaan ’s avonds op jacht naar insecten. Vlak voor het licht wordt komen ze terug bij de verblijfplaats en ‘zwermen’ daar voordat ze naar binnen vliegen. Wanneer u tussen een half uur voor zonsopkomst en een half uur na zonsopkomst op pad gaat kunt u dat prachtige fenomeen waarnemen en een belangrijke en beschermingswaardige vleermuislocatie vinden.

 

Zet de wekker lekker vroeg

De eerste 50 verblijfplaatsen zijn inmiddels via www.jaarvandevleermuizen.nl gemeld, verspreid over heel Nederland. Het levert enthousiaste reacties op. Er zijn zelfs mensen die de gordijnen ’s nachts open laten om de vleermuizen vanuit bed te kunnen zien zwermen! De komende tijd zullen deskundigen een aantal van deze verblijfplaatsen bezoeken om te kijken welke soort vleermuis er woont.

 

Meedoen?

Zoek een wijk of enkele straten uit aan de rand van uw dorp of stad, grenzend aan het buitengebied, aan water, of grenzend aan een park met water. Loop vervolgens in die wijk rondjes tussen ongeveer half 5 en half 6 en let op de gevels en dakranden van de huizen. Met een beetje geluk kunt u zo zwermende vleermuizen vinden. Deze vliegen vlak voor het echt licht wordt langdurig voor hun slaapplaats in de nok van een gevel of dakrand. En steeds weer gaan ze even op de muur zitten. Zodra de eerste uiteindelijk echt naar binnen kruipt, volgt de rest binnen enkele seconden. U moet goed opletten om het te zien, zo snel gaat dat. U hebt dan een fantastisch natuurfenomeen meegemaakt en de verblijfplaats gevonden. Een zeer illustratief en verhelderend filmpje hierover is te bekijken op www.jaarvandevleermuizen.nl.

 

Vleermuizen zwermend bij hun verblijfplaats gevonden?
Geef deze dan door via www.jaarvandevleermuizen.nl. Voor zoveel mogelijk locaties zullen we vrijwilligers vragen de vleermuissoort en het aantal uitvliegers vast te stellen.