In Schijndel wordt momenteel hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe vleermuiskelder; deze week wordt de 2e helft gestort, en volgende week gaat het plafond er alop! De kelder wordt 30 meter lang, en heeft een inhoud van 250 M3, en komt te liggen op het terrein van Heempark De Blekert, Beemdstraat 60 in Schijndel.

 

In de bijlage een paar plaatjes van de bouw. De kelder krijgt vijf kamers, die als een kunstmatige grot aan elkaar geschakeld worden. Een dik pakket grond zorgt voor de stabiliteit.

 

Als jullie nog meer willen weten of zien, nog even geduld: op 17 april wordt de kelder feestelijk geopend voor de vleermuizen, en meteen afgesloten voor publiek; middels een digitaal camerasysteem zal de bezoeker alles live kunnen volgen. Ook zal een nieuwe website worden geopend waar het leven van de vleermuis uitgebreid aan bod zal komen.

 

Door: Anton Hellings, Namens Heempark De Blekert

 

Keuringsrapport van vleermuis.net redactie: Niet alle vleermuizen kouden van warme stabiele winterobjecten! (zie ook http://www.vleermuis.net/winterverblijf-plaats-bouwen/inleiding.html). We hopen dus maar  dat dit winterverblijf een grote  opening of meer dan 1 opening krijgt. Het verbaast  ons dat het  binnenwerk is gemaakt van hout. Hout is niet  het meest duurzame materiaal in een vleermuiswinterverblijf. In een goed winterverblijf is de luchtvochtigheid al gauw rond de 100%. In die omstandigheden is een houtenplank binnen een paar  jaar verrot. We kennen een houten  ijskelder in Overijssel. Deze kelder was na  2 jaar zo verrot, dat  deze inelkaar zakte. Beetje jammer van de moeite. Gelukkig is de kelder in Schijndel niet alleen gemaakt van hout, maar zijn eerst stenen/betonnen muurdelen geplaatst. Op het moment dat het hout in deze kelder verrot raakt, zal het van de muur loskomen. Op zich niet heel erg, dat biedt allerlei verstop plekken voor vleermuizen. Heel gesschikt voor vleermuizen, helaas voor mensen wat moeilijk tellen.
Algemene conclussie: dit kan veel beter!