In Zoogdier 14 (1) van maart 2003 heb ik een oproep gedaan om mee te doen aan een zoekactie naar de kleine dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus). Er is toen gezocht, maar helaas zonder succes. Af en toe kwamen er signalen van ‘dwergvleermuizen met hoge frequenties’, maar jammer genoeg konden we die nooit echt als pygmaeus bevestigen. Gelukkig heeft Freek Cornelis volgehouden en kan hij nu de ‘eerste waarneming de kleine dwergvleermuis’ in Nederland melden. Zie daarvoor de eerst volgende Zoogdier en Lutra. Alle reden dus om opnieuw gericht naar die nieuwe soort te gaan zoeken! 

variatie.jpg

 

De actie


Er zijn relatief recent twee soorten dwergvleermuis onderscheiden, waarvan de beste-luister-frequentie van de een, de gewone dwergvleermuis, rond de 45 kHz zit, en van de nieuwe soort, de kleine dwergvleermuis, rond de 55 kHz. We weten nu dat die kleine dwergvleermuis, zij het zeer zeldzaam, in Nederland aanwezig is. Hij is zeker zeldzaam, maar het is desondanks goed mogelijk we de soort her en der ook gemist hebben, omdat we niet of te weinig op 55 kHz geluisterd hebben. De recente vondst in Leersum moet ons dan ook uitdagen om na te gaan of de kleine dwergvleermuis op meer plaatsen te vinden is, en zo ja, waar?

We kunnen proberen die vraag te beantwoorden door met z’n allen een gezamenlijke zoekactie uit te voeren. Hiervoor wordt iedereen opgeroepen om:

  1. Op een of twee avonden in arpil en mei;
  2. Met zo veel mogelijk mensen op zo veel mogelijk plaatsen verspreid in Nederland (en Belgie) te gaan luisteren; 
  3. Te gaan zoeken in bossen, vooral bij kleine watertjes en langs bosranden.
  4. En daarbij de afstembare (heterodyne) detector op 55 kHz in te stellen, en de detector daar ook te laten staan. We negeren dus bewust de soorten op lagere frequenties;
  5. Bij positief resultaat, zo mogelijk, opnames te maken met een frequentie deler (DIV) of time expension detector (TE) ter controle. Opnames kunnen als wav-file worden gezonden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gewoon een tape sturen kan ook (Herman Limpens, Roghorst 99, 6708 KD Wageningen; 
  6. Of, als er geen DIV of TE beschikbaar is, het positieve vermoeden te melden, zodat we kunnen proberen iemand met deze apparatuur langs te sturen voor opnames;
  7. Alle plaatsen te melden (naam, datum, tijd en plaats, ook in Amersfoort coördinaten) waar de kleine dwergvleermuis werd gehoord doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  8. Maar vooral ook alle plaatsen te melden (naam, datum, tijd en plaats, ook in Amersfoort coördinaten) waar niets werd gehoord dat op kleine dwergvleermuis zou kunnen duiden. 
  9. Alle werkgroepen wordt gevraagd de actie ook te verspreiden en te coördineren binnen hun werkgroep met betrekking tot werkgroepsleden die wel een detector bezitten, maar deze informatie en oproep via vleermuis.net wellicht missen. Bedenk: vele detectors maken licht werk.


Beet, of loos alarm?

We hopen dat er zoveel mogelijk mensen mee doen. Ook als je wellicht niet zeer ervaren bent met de bat detector, kan je gewoon meedoen. We willen natuurlijk wel graag betrouwbare informatie verzamelen. En ook als we mensen vragen om voor TE opnames ter controle speciaal nog een keer een gebied te gaan bezoeken, willen we dat natuurlijk vooral doen als er een goede aanleiding is. Lees daarom de informatie op vleermuis.net over de kleine dwergvleermuis en instructies over het afstemmen van een detector eerst goed door.

 

Klein maar fijn: op zoek naar de kleine dwergvleermuis! Wie doet mee?

 

Oproep door: Herman Limpens.