Ervaar zelf de sensatie van vleermuisonderzoek.
Persbericht, 30 mei 2006 door: Zoogdiervereniging VZZ
060530vleermuisbasiscursus.jpg 270x350 Basiscursus inventariseren vleermuizen; unieke instapcursus voor vleermuisonderzoek
Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Is het niet omdat veel mensen denken dat ze in je haren vliegen of zelfs bloed zuigen dan is het wel omdat ze bedreigd en beschermd zijn. Wat weinig mensen weten is dat vleermuizen zich relatief gemakkelijk laten bestuderen en dat er nog veel nieuws te ontdekken valt over het spectaculaire nachtelijke leven van deze beschermde dieren.
Met behulp van batdetectors is het mogelijk om vleermuizen ongestoord op hun nachtelijke jachtvluchten te volgen en veel over hun verspreiding en landschapsgebruik te weten te komen. Aangevuld met gegevens van andere methoden (tellingen aan verblijfplaatsen in winter en zomer, vangst met mistnetten en zender- en ringonderzoek) leveren batdetectors waardevolle gegevens waarmee hun wettelijke beschermde status handen en voeten gegeven kan worden.
De Vereniging Onderzoek Flora en Fauna organiseert in samenwerking met de Zoogdiervereniging VZZ een “Basiscursus inventariseren vleermuizen” op vijf verschillende locaties in Nederland (zie onderstaand overzicht met data en locaties of kijk op www.telmee.nl). Deze mini-cursus is bedoeld voor mensen die graag iets aan vleermuisonderzoek en -bescherming willen doen maar niet weten waar te beginnen. Voor hen biedt deze cursus de ideale opstap waarmee men bij een regionale vleermuiswerkgroep of andere natuurorganisatie aan de slag kan met de verdere studie aan deze interessante diergroep.
De basiscursus omvat 2 delen waarin de basiskennis over vleermuizen en vleermuisonderzoek wordt aangereikt zowel in theorie als praktijk. Cursisten kunnen in de periode tussen de twee cursusdelen ervaring opdoen binnen de regionale vleermuiswerkgroep.
In de cursus komen aan bod;
Theorie: ecologie van vleermuizen, inventarisatiemethoden, herkenning van vleermuizen - met nadruk het gebruik van batdetector in de zomer –, toepassing van vleermuisgegevens, activiteiten van regionale werkgroep.
Praktijk: herkenning van vleermuizen aan de hand van geluid (met batdetectors), opsporen van verblijfplaatsen (zwermende en roepende vleermuizen), karteren van jagende vleermuizen en vleermuizen op vliegroute.
Uniek aan deze cursus is dat voor onderzoek essentiële (bovendien "spectaculaire") methoden zoals het opsporen van vliegroutes en zwermende dieren en het tellen van uitvliegende dieren bij de kolonie vast onderdeel zijn van het veldwerk. De locaties zijn op grond daarvan geselecteerd.
Voor dekking van de onkosten wordt een bijdrage van € 50.- gevraagd. Hiervoor ontvangt men koffie/thee, eenvoudige maaltijden, een uitgebreide handleiding, en een cd met vleermuisgeluiden en achtergrondliteratuur. Omdat het eerste deel van de cursus ook nachtelijk veldwerk omvat wordt gelegenheid geboden om op de leslocatie te slapen. Men dient zelf voor slaapgerei te zorgen.
Informatie bij de Zoogdiervereniging VZZ, 026 – 3705318 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Aanmelding via de website www.telmee.nl tot ca. een week voor aanvang van de cursus.
Overzicht cursusdata en locaties
16-17 juni, Werkschuur SBB, Hopweg 21, Bant, (Kuinre), Flevoland
30 juni – 1 juli, Minicamping De Boterbloem, Ameronger Wetering 2, Amerongen, Utrecht
1-2 juli, De Wiek, (gebouw scouting Helenaveen), Soemeerlaan 31, Helenaveen, Brabant
1-2 juli, Werkshuur Natuurmonumenten, Zwaaksedijk 5, Kwadendamme, Zeeland
28-29 juli, Scoutcentrum De Til, Concourslaan 2, Stadspark, Groningen