camcorder

Lees meer
11 jaren 11 maanden geleden #790 door Huub Vlemmix
Beantwoord door Huub Vlemmix in topic Re: camcorder
hoi Luc,

bedankt voor je uitgebeide reactie.
Hier kan ik zeker wat mee.
groet

Huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 11 maanden geleden #789 door Vandierendonck
Beantwoord door Vandierendonck in topic Re: camcorder
35mm equiv
Brandpuntsafstand van de lens, die gelijk is aan de brandpuntsafstand van de traditionele 35mm 'analoge' camera met een 50mm lens. Veel mensen bekend zijn met de brandpuntsafstand van lenzen voor 35mm filmcamera's. Daarom beschrijven de producenten van digitale camera's de brandpuntsafstand van hun camera's vaak door een referentie op te geven naar de brandpuntsafstand van een normale 35mm 'analoge' camera.

AE-programma's
AE-programma's zijn regels m.b.t. beeld, kleur en licht die de camera in acht neemt bij het filmen. Veel voorkomende programma's die je zult aantreffen zijn bijvoorbeeld 'portret', 'sneeuw', 'zonnig weer', etc. De camera bepaalt dan de meest optimale instellingen om in die omstandigheden te filmen.

Afmetingen sensor
De grootte van de optische sensor is belangrijk. Een grotere optische sensor kan meer licht opvangen waardoor het beeld scherper is doordat er minder signaalruis optreedt. Ook geeft een grotere sensor een beter resultaat bij optisch zoomen.

AVCHD
Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van AVCHD. Dit staat voor Advanced Video Codec High Definition. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de MPEG4/H.264-codec. Dit houdt in dat beelden zwaar gecomprimeerd kunnen worden zonder al te veel kwaliteitsverlies. Deze codec wordt steeds vaker gebruikt bij dvd- en Harddisk-camcorders. Het nadeel is echter wel dat het

bewerken van materiaal op de computer een zware klus is en dus is een snelle computer belangrijk. Waarschijnlijk zal het bewerken van AVCHD-materiaal wel makkelijker gaan worden de komende jaren. Hiermee zullen de AVCHD-camcorders ook snel aan populariteit winnen.

Batterijtype
Sommige camera's werken op batterijen, anderen gebruiken een accu. Beiden soorten hebben hun voor- en nadelen. De meeste batterijen kan je op elke hoek van de straat kopen maar gaan minder lang mee. Accu's gaan langer mee dan batterijen, maar wanneer de accu leeg is moet je hem opladen met een externe accu-lader die je wel elke keer moet meenemen.

Beeldkwaliteit
De kwaliteit van de opgenomen beelden wordt bepaald door een aantal factoren als de sensorchip, de lens en de opnamemedia. Ook de compressie die plaatsvindt, is van belang. Op de meeste videocamera’s kun je instellen hoe sterk je de beelden wilt comprimeren. Door compressie nemen de beelden van de camcorder minder ruimte in beslag en kun je langer filmen. Maar niet alleen de omvang wordt minder, ook de kwaliteit. Dus: hoe sterker de compressie, hoe langer je kunt filmen, maar de kwaliteit wordt bij elke stap minder.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie staat voor de mogelijkheid om het beeld optisch of elektronisch te stabiliseren tijdens het filmen zodat trillende handen geen obstakel meer zijn. Optische beeldstabilisatie gebeurt door een 'drijvende' lens die tegen de camerabewegingen in beweegt. Elektronische beeldstabilisatie gebeurt middels een processor die het beeld digitaal stilhoudt.

Breedbeeld
Tegenwoordig zit er op bijna iedere camcorder een breedbeeldfunctie. Dit houdt in dat er in een 16:9 formaat kan worden opgenomen. Het lcd-scherm van de camcorder is vaak ook breedbeeld.

Bestandsformaten
Geeft weer hoe de digitale beelden in de camcorder worden opgeslagen. Er zijn verschillende bestandsformaten. De meest bekende zijn AVI, MPEG2 en MPEG4.

CCD
CCD staat voor Charged Coupled Device. De CCD-chip is een lichtgevoelige sensor. Via deze chip worden beelden vastgelegd. De beeldkwaliteit is afhankelijk van het aantal gebruikte pixels per sensor en ook van de omvang van de sensor. Hoe groter de CCD, hoe beter het beeld. Een normale camcorder bevat 1 CCD waar alle kleuren in verwerkt worden. Er zijn ook camcorders die voor de kleuren rood, groen en blauw een aparte CCD hebben. Dit levert doorgaans een erg goede beeldkwaliteit.

CMOS
CMOS staat voor Complementary Metal Oxide Semiconductor. Bij de meeste CMOS-sensoren zijn er een aantal transistors aanwezig per pixel die ervoor zorgen dat iedere pixel apart uitgelezen kan worden. Een CMOS-sensor geeft dus direct een digitaal signaal af. Hierdoor verbruikt de CMOS-sensor vaak minder energie dan de CCD-sensor.
In het verleden werd nog veelal de voorkeur gegeven aan de CCD-sensor omdat deze een betere kwaliteit gaf. De CMOS-sensor daarentegen was weer goedkoper in productie. Tegenwoordig zijn beide sensoren gelijkwaardig aan elkaar. CMOS is in kwaliteit sterk vooruit gegaan, terwijl bij de CCD de productiekosten verlaagd zijn. Er zijn veel producenten die tegenwoordig ook de CMOS-sensor in hun apparatuur verwerken.

Diafragma
Grootste opening die het diafragma kan bereiken. Met het diafragma kun je bepalen hoeveel licht er op de sensor valt. De grootte van het diafragma geven we aan met een f-getal. Ook kan je hiermee de scherpte regelen van een opname. Bij een groter diafragma (uitgedrukt in een kleine ‘f’ waarde) valt er veel licht op de lens en krijg je onscherpte in je opname. Hierdoor springt het onderwerp als het ware naar voren. Dit wordt veel gebruikt als je bijvoorbeeld een bloem in beeld wilt nemen en de achtergrond volledig onscherp wilt hebben. Bij een kleiner diafragma (uitgedrukt in een hoge ‘f’-waarde) valt er weinig licht op sensor en neemt de scherptediepte toe. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in een landschap ook de achterste rij bomen scherp hebt.

Digitale zoom
Naast optische zoom kunnen de meeste camera's digitaal zoomen. Dit houdt in dat de pixels van je foto digitaal 'opgeblazen' worden zodat het beeld groter lijkt. De scherpte en kwaliteit van je foto gaan hierbij echter wel achteruit.

Foto modus
"Foto modus" geeft aan of deze videocamera over de mogelijkheid beschikt om naast films ook foto's te maken.

Grootte harde schijf
Wanneer je een camcorder met harddisk koopt, zijn er verschillende groottes beschikbaar. Het meest gangbaar is 20 of 30 GB, maar sommige hebben ook een harde schijf van 60 of 100 GB. Hoeveel uur dit oplevert aan opnametijd hangt af van de instelling. Film je in de hoogste kwaliteit dan zal een camcorder met 30 GB ongeveer zo’n 7 uur aan opnametijd hebben. Met een ‘normale’ instelling is de opnametijd bij 30 GB ongeveer 20 uur. Maar de opnametijden kunnen per producent nogal verschillen.

Lcd-grootte
De grootte van het Lcd-scherm wordt vaak aangegeven in inches. 1 inch is 2,54 cm. De meeste lcd-schermen liggen tussen 2,5 en 3,5 inch. De grootte is dan diagonaal over het scherm gemeten.

Lcd-type
Indicatie over welk type lcd-scherm er wordt gebruikt. LCD staat voor Liquid Crystal Display en is een klein, energiezuinig schermpje dat is ingebouwd in een digitale camera. Hierop kun je zien wat de camera ziet tijdens het filmen en je kunt de gemaakte video's direct bekijken. De bediening en instelling van de camera verloopt veelal via een menu dat te zien is op dit schermpje. Voor lcd-schermen worden verschillende technieken gebruikt:

TFT: Type lcd met een betere lichtopbrengst en kijkhoek dan een normale lcd. Hier kan elke pixel afzonderlijk worden 'bestuurd' en vindt er geen kleurverloop plaats.
LTPS: Verbeterde versie van TFT.
De types STN en DSTN zijn weinig voorkomend en veelal van slechtere kwaliteit dan de hedendaagse TFT-schermen.

Lux rating
Een camcorder met een hoge lichtgevoeligheid is in veel situaties erg handig. ‘s Avonds een opname maken van een buurtfeest of binnen in een kerk filmen is dan geen probleem. Een camcorder met een hoge lichtgevoeligheid maakt nog steeds uitstekende opnames, ook als er weinig licht is. De lichtgevoeligheid van een sensor wordt uitgedrukt in lux. Hoe lager dit getal, hoe beter de camera presteert bij weinig licht. Een camcorder met een 2 lux-rating is gevoeliger en maakt dus betere opnames dan een camcorder met een 4 lux-rating.

Nightshot
Dit veld geeft aan of de digitale videocamera beschikt over de mogelijkheid om in het donker heldere opnames te maken. Vaak gebeurt dit door een digitale stap waar het licht dat er is wordt versterkt, dan wel middels infrarood licht.

Opslagtype
Digitale videocamera's gebruiken doorgaans MiniDV, DVD, harde schijf of geheugenkaarten als opslag. Voor informatie over het aan te raden opslagtype is het raadzaam onze algemene informatie over videocamera's te lezen.

Optische zoom
Optische zoom gebeurt middels het lensmechanisme van de camera zelf. Hiermee bereik je een kwalitatief goed zoomresultaat en worden er, zoals bij digitaal zoomen, geen beeldpunten verdubbeld om het zoomeffect te bereiken.

Sluitertijd
De sluitertijd geeft de tijdsduur aan dat de sluiter minimaal open blijft. Een snelle sluitertijd is bijvoorbeeld 'één tweeduizendste van een seconde'. Gedurende die zeer korte periode kan er licht door de lens op de sensor vallen waarna er een beeld van wordt gevormd. Snelle sluitertijden worden vooral gebruikt in zeer lichte omgevingen. Een trage sluitertijd is bijvoorbeeld '15 seconden'. Gedurende die zeer lange periode kan er licht door de lens op de sensor vallen waarna er een beeld van wordt gevormd. Trage (lange) sluitertijden worden vooral gebruikt in zeer donkere omgevingen of om speciale effecten in foto's op te nemen. Bijvoorbeeld de strepen van autolichten op een autosnelweg.

Tegenlicht comp.
Als het te fotograferen object zich vóór een lichtbron bevindt, is er sprake van tegenlicht. Hierdoor is er uiteindelijk alleen een silhouet te zien van het object. Videocamera's met deze optie compenseren het tegenlicht middels een backlight of door de diafragmaopening iets groter te maken. Dit is echter niet altijd een goede oplossing. Het kan voorkomen dat de intensiteit van het tegenlicht ook toeneemt waardoor de achtergrond kan 'verbleken' door overbelichting.

Usb-streaming
Met deze functie kun je live video, foto's of clips opnemen en meteen via het internet doorgeven via de usb-connectie tussen de videocamera en de PC. De videocamera fungeert dan als een soort live webcam.

Video in
Middels deze ingang sluit je een ander medium aan op de videocamera voor bijvoorbeeld beeldoverdracht.

Video interface
Interface die de door camera gehanteerd wordt om de videobeelden over te brengen naar andere media. Veelal S-Video, USB of Firewire. De laatste is perfect om digitale videobeelden over te zetten naar de pc.

Videomontage
Voor degene die hun geschoten beelden later willen bewerken is de MiniDV-camcorder op dit moment nog steeds de beste keuze. Een dvd- of Harddisk-camcorder gebruikt MPEG2 als compressie. Wil je dit gaan bewerken, dan moet het omgezet worden naar AVI en dat zal nooit zo goed worden als het formaat wat de MiniDV gebruikt, namelijk DV AVI.

Video out
Uitgang tussen de camera en de televisie.

Witbalans
Verschillen in kleurtemperatuur door bijvoorbeeld TL-buizen en/of zonlicht moeten door de camera gecompenseerd worden. Dit gebeurt met het instellen van de witbalans - de combinatie van groen, rood en blauw die perfect wit licht oplevert. Dit gebeurt vaak automatisch maar het komt ook voor dat het handmatig ingesteld kan worden.

Zoomfunctie
Er zijn twee typen zoom bij videocamera’s: optische en digitale. De optische zoom werkt door middel van het mechanisch verstellen van lenzen in de camcorder zelf. Hierdoor blijft de kwaliteit van de foto hetzelfde terwijl bij digitale zoom een deel van het digitale beeld wordt 'opgeblazen'. Er gaat dan beeldkwaliteit verloren omdat er om meer beeldpunten wordt gevraagd dan er beschikbaar zijn. De videocamera moet dan de overige beeldpunten zelf berekenen, waardoor het beeld minder gedetailleerd wordt.

Canon XA10
Professionele camcorders

De innovatieve XA10 AVCHD-camcorder biedt de professionele technologie van Canon in een uiterst compact apparaat. De uitzonderlijke functionaliteit en veelzijdigheid zorgen voor verbluffende video- en geluidsprestaties.

Kenmerken

Canon HD-videolens (10x zoom, 30,4 mm, f1.8)
Canon HD CMOS Pro-sensor
Professioneel geluid
AVCHD-video opslaan in het geheugen van 64 GB of op 2 SDXC-kaarten
Modus voor infraroodopname
Volledig handmatige bediening
8,8 cm LCD; 0,6 cm EVF (Electronic View Finder)
Dynamic OIS, Powered IS, Instant AF
Veelzijdig en uitbreidbaar
Professionele HD-video in de palm van je hand


Canon HD-videolens
Dankzij een snelle Canon HD-groothoekvideolens (30,4 mm, F1.8) levert deze compacte camcorder een professionele beeldkwaliteit. Bevat een trillingsvrije, variabele snelheid, 10x optische zoom en een iris met 8 lamellen voor een aantrekkelijk bokeh-effect.

HD CMOS Pro-sensor type 1/3
Met de HD CMOS Pro-sensor - oorspronkelijk ontwikkeld en geproduceerd door Canon voor zijn professionele camcorders - wordt video in Full HD vastgelegd met een native resolutie van 1920 x 1080. Omdat de pixelgrootte 2,6x groter is dan bij traditionele CMOS-sensoren is er een groter dynamisch bereik en een hogere gevoeligheid.

Professioneel geluid
Professionele audio-opties omvatten 2 XLR-ingangen, een 3,5mm-microfooningang en een ingebouwde microfoon met weinig ruis. Audio wordt opgenomen in 2-kanaals Dolby Digital-indeling via diverse ingangen.

Geheugen van 64 GB en 2 SDXC-sleuven
De XA10 neemt Full HD AVCHD-video's op met maximaal 24 Mbps; ingebouwd flashgeheugen van 64 GB. Relay Recording via 2 SDXC-kaartsleuven om ononderbroken te kunnen blijven filmen. Dankzij het opnemen via twee sleuven kunnen dezelfde opnamen tegelijkertijd op twee kaarten worden opgeslagen.

Modus voor infraroodopnamen
Met de XA10 kunnen infraroodopnamen worden gemaakt in Full HD-resolutie; voor opnamen in het donker of bij weinig licht. Om de kleur te kunnen aanpassen aan de stijl van je project, zijn er groene en witte kleuropties beschikbaar. De unieke objectiefcoatings van Canon en een ingebouwde diffuser zorgen voor heldere, scherpe beelden binnen het frame. Er is een infraroodlamp ingebouwd in de handgreep van de camcorder.

Volledig handmatige bediening
Met de handmatige objectiefring kun je zelf de scherpstelling regelen. Volledig handmatige bediening van de belichting, het diafragma, de sluitertijd en de gain is mogelijk via het LCD-touchscreen. Dankzij de configureerbare toets en het navigatiewieltje kun je je creativiteit de vrijheid geven.

8,8 cm LCD; 0,6 cm EVF (Electronic View Finder)
Een groot 8.8 cm LCD-touchscreen dat aan de zijkant is bevestigd met een scherpe resolutie van 920k dots, biedt uitstekende controlemogelijkheden. Met de functies Waveform Monitor en Focus Assist is het maken van opnamen een fluitje van een cent. Er is ook een EVF (Electronic View Finder) van 0,61 cm met 260k dots inbegrepen.

Dynamic OIS, Powered IS, Instant AF
Het geavanceerde Dynamic Optical Image Stabilisation-systeem met Powered IS-modus van Canon garandeert trillingsvrije video's. Instant AF voor het haarscherp scherpstellen van elke opname.

Veelzijdig en uitbreidbaar
De ultracompacte XA10 is een veelzijdig en uitbreidbaar camerasysteem dat voor elke situatie kan worden gebruikt. De handgreep kan van de camcorder worden gehaald, bijvoorbeeld in kleine ruimten, en heeft een stop/start-knop en zoomfunctie. Een lensfilterdraad en accessoireschoen zijn ook inbegrepen.

Er volgt een uitleg van het filmen van vleermuizen onder donkere omstandigheden (´s nachts) net behulp van infrarood licht. Als eerste wordt in gegaan op de verschillende materialen die hierbij nodig zijn, waar deze te koop zijn, waar op te letten etc. In het hoofdstuk methode is meer te lezen over het gebruik van de camera en de infraroodlamp . Ook staan hier enkele tips wat te doen na een opname .
Achtereenvolgens komen aan bod: de camera , het statief , de infraroodbron en de accu . Per onderdeel wordt besproken:algemeen, waar op te letten en aanschaf.

1.1 Camera
1.1.1 Algemeen
Een voor dit doel benodigde videocamera moet kunnen opnemen onder beperkt licht of zonder zichtbaar licht. Diverse merken hebben hiervoor oplossingen bedacht en hiervoor wordt bijvoorbeeld de term ‘NightShot’ gebruikt. Het resultaat is een monochroom (‘zwart-wit’) beeld.
In de praktijk zijn de oudere digitale modellen Sony camcorders (Sony DCR) voor dit doel zeer geschikt gebleken. Sony maakt de meest gevoelige infraroodcamera’s. De bovengenoemde modellen maken gebruik van Digital8 cassettebandjes. De bandjes zijn te verkrijgen in 60, 90 en 120 minuten. Bedenk dat er (volgens opgave van Sony) slechts de helft tot tweederde van de op de Hi8-bandjes aangegeven aantal minuten gebruikt kan worden. Op een 90 minutenbandje kan dus 45 of 60 minuten opgenomen worden in normale snelheid (SP). In langzamere snelheid (LP) driekwart tot 100% van de capaciteit.
Mogelijk bieden de recentere types camera’s met andere opslagmedia ook dezelfde mogelijkheden. Echter niet alle modellen hebben NightShot. Andere merken dan Sony gebruiken een andere techniek en schijnen daardoor minder geschikt te zijn, hoewel sommige camera’s van Panasonic met ‘MagicVu’ mogelijk hetzelde kunnen. Meer info over dit onderwerp is te vinden op www.kaya-optics.com. Analoge camera's zijn ook geschikt, maar digitale opslag en bewerking zijn niet direct mogelijk.

1.1.2 Waar op te letten?

Als zeer belangrijk aan te merken is de optische zoommogelijkheid van de camera. Oudere types leveren tot 25x zoom, terwijl bij recentere modellen videocamera’s soms zwaar op digitale zoom geleund wordt. Een optisch zoomfactor van 25 is vergelijkbaar met een teleobjectief van 1.150mm in de 35mm kleinbeeldfotografie. Digitale zoom gaat gepaard met kwaliteitsverlies. De diverse Sony camcordermodellen zijn met diverse optische zoomwaarden en aantal beeldpunten gefabriceerd. Een pixelaantal van 800.000 is natuurlijk beter dan 540.000 pixels, alhoewel het aantal effectieve beeldpixels tussen beide slechts zo'n 10% scheelt.
Er zijn verschillen in modellen gefabriceerd voor 12 augustus 1998 en erna. Oorspronkelijk was er sprake van volledige belichtingscontrole tijdens NightShot. Bij latere modellen werd de lens volledig opengezet. Na verhalen over ‘door kleren heen kunnen kijken’ (overdag met extra filter) werd deze functie namelijk uitgeschakeld. Via trucs is hier wel iets aan te doen. Voor nachtopnames is dit niet van belang, omdat overbelichting ’s nachts vrijwel uitgesloten is. Het gewicht van alle genoemde oudere types ligt rond de 1 kg, de nieuwere zijn lichter. De door Sony standaard meegeleverde camera-accu (Lithium-info) is over het algemeen onvoldoende voor langdurige opnames. Grotere accu’s met groter vermogen zijn verkrijgbaar. Met bv. de Sony InfoLithium NP-QM91D kan in principe zo'n 10 uur continu gefilmd worden. In de praktijk (door starten/stoppen en bv. inzoomen) is dit ongeveer 60% van de aangegeven tijd.
Omdat de Europese Unie extra belasting heft op modellen met DV-in heeft Sony speciaal voor Europa modellen gemaakt waar deze optie is uitgeschakeld. Deze modellen hebben de toevoeging E. Slechts een gering aantal (duurdere) modellen hebben dus DV-in en hiermee kan men dus monteren en opnieuw opslaan op Hi8-cassettes. Indien de camera aangesloten moet worden op een TV moet tevens gedacht worden aan het TV-systeem. In Nederland en België is dat Pal, in Frankrijk bv. Secam en in de VS NTSC. Oppassen dus met waar de camera vandaan komt.

1.1.3 Aanschaf
De tegenwoordig als lomp geziene oudere types Sony camcorders (DCR-TRV***E-Pal) met NightShot zijn redelijk goed tweedehands te verkrijgen. De hierbij behorende originele Sony Lithium-info camera-accu’s zijn schrikbarend duur (de beste variëren van €100-200), maar er zijn ook goedkopere vervangende accu’s in de handel. De nieuwe types camera slaan de beelden bijvoorbeeld op op miniDV of hard disk. Wanneer er zo een met groot aantal beeldpixels en grote optische zoomfactor bemachtigd kan worden, zal dit ook werken. Onderstaande tabel geeft wat extra informatie.



Merk
Type
aantal pixels x106
optische zoom
video-in
nieuw-prijs
prijsindicatie tweedehands
Sony
DCR-TRV120E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV125E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV130E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV140E
0,8
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV145E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV230E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV235E
0,8
?
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV240E
0,8
25
ja
x
€ 200-400
Sony
DCR-TRV245E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV250E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV255E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV270E
0,54
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV320E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV325E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV330E
0,8
25
ja
x
€ 200-400
Sony
DCR-TRV340E
0,8
25
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV345E
0,8
20
nee
x
€ 125-200
Sony
DCR-TRV355E
0,8
20
ja
x
€ 200-400
Sony
DCR-TRV720E
0,8




Sony
DCR-TRV820E
0,8




Sony
DCR-HC23
0,8
20
nee
€ 219-418

Sony
DCR-HC24
0,8
20
nee
€ 268-379

Sony
DCR-HC36
0,68
20
nee
€ 245

Panasonic
PV-DV401
0,68
20
?


Panasonic
PV-DV601
0,68
20
?




1.2 Statief

1.2.1 Algemeen
Gezien de toch al vrij grove beelden is bewegingsonscherpte liefst geheel te vermijden door het gebruik van een statief.


1.2.2 Waar op te letten?
Een simpel driepoots statief met kogel- of panoramakop voldoet. Denk om de maximale belasting. Een zwaarder statiefgewicht en hogere reikwijdte resulteren over het algemeen respectievelijk tot meer stabiliteit en een betere opnamehoek, maar dit moet afgewogen worden tegen onhandigere grootte en extra te transporteren gewicht. De gehele uitrusting (camera, statief, lamp en accu) is al vrij omvangrijk.


1.2.3 Aanschaf
Iedere goed geoutileerde fotozaak biedt een ruime keus aan statieven. Tweedehands zijn ze ook goed verkrijgbaar.



1.3 Infraroodbron

1.3.1 Algemeen
De camera is in de nightshotstand gevoelig voor nabij-infrarood licht van een golflengte rond 800 nm. De digitale Sony camcorders hebben een vrij zwakke interne infraroodbron die slechts voldoende is voor matige opnames tot circa 2 meter. Onvoldoende ‘licht’ veroorzaakt een grofkorrelig beeld. Een extra externe infraroodbron maakt betere opnames en van grotere afstand mogelijk. Vleermuizen schijnen net als mensen en andere zoogdieren fysiek niet in staat te zijn infraroodlicht als licht waar te nemen. Door de afwezigheid van kegeltjes in hun retina kan zelfs het kleurenzien uitgesloten worden. In principe kan dus ook met rood licht (roodfilter) gefilmd worden.


1.3.2 Waar op te letten?
De lichtintensiteit bepaalt zowel de te overbruggen afstand als de beeldkwaliteit. Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van IR-leds. De golflengte, de lichtsterkte en het aantal leds bepalen de kwaliteit van de lichtbron en daarmee van het opgenomen beeld. Zelfbouw is mogelijk voor handige personen, maar de aanschaf van de juiste leds in lage aantallen kan problematisch zijn. Er kan gebruik worden gemaakt van diverse in de handel verkrijgbare lampen. Opnames bij zonlicht met een filter dat slechts infrarood licht doorlaat tonen een heel goede scherpte. Over het algemeen kan gesteld worden dat de hoeveelheid infrarood licht bij nachtopname altijd beperkend is. Overbelichting door een te sterke lamp zal daardoor niet snel optreden. De Sony modellen van voor 12 augustus 1998 waren ook nog regelbaar qua belichting (die van daarna via trucs soms ook). Een investering in een goede lamp loont dus bijzonder. Behalve de golflengte en de lichtsterkte is ook de hoek waaronder het licht uitgezonden wordt belangrijk. Om in verschillende omstandigheden te kunnen filmen zijn dus meestal ook verschillende lampen nodig.


1.3.3 Aanschaf
De door de reguliere handel aangeboden infraroodvideolampen, bijvoorbeeld de Sony HVL-IRM, zijn voor ons doel slechts bruikbaar op korte afstand i.t.t. hetgeen de fabrikant beweert. Zeer goede resultaten worden verkregen met de sterke IRLamp6 van de firma Wildlife Engineering (www.irlight.com). Deze lampen bevatten 40 leds en zijn met een stralingshoek van 12, 20 en 40 graden te verkrijgen. Ze zijn vrij prijzig (ca. $250) en vormen daardoor de grootste onkostenpost voor een volledige uitrusting. De lampen met verschillende stralingshoeken hebben een gelijke energie ‘output’. Dit heeft tot gevolg dat bij een kleinere hoek veel verder gefilmd kan worden.


1.4 Accu

1.4.1 Algemeen
De externe infraroodbron behoeft een extra stroombron. Over het algemeen is hiervoor 12V nodig.


1.4.2 Waar op te letten?
De ledlampen verbruiken niet heel veel stroom. Een kleine onderhoudsvrije gesloten loodgelaccu is al geschikt. Deze zijn in divere maten te verkrijgen. De Irlamp6 werkt bij iets meer dan een halve Ampere, dus met een 1Ah accu kan al een bandje volgefilmd worden. Voorkom kortsluiting, wat tot brand kan leiden. Een goede verpakking of een draadzekering kan hierbij dienst doen, evenals connectors die niet snel losraken.


1.4.3 Aanschaf
Bij elektronicazaken (bv. Conrad: www.conrad.nl) zijn diverse merken en types in verscheidene afmetingen en vermogens verkrijgbaar. Ook zijn soms goedkope oplossingen, zoganaamde powerpacks, verkrijgbaar bij zaken als Lidl en Aldi. Ze moeten natuurlijk af en toe opgeladen worden, dus een goede 12V-oplader is ook nodig.

Hoi Huub,

Bij het opvragen van info m.b.v nightshot met IR hebben tegenwoordig de meeste merken deze toestellen in hun gamma .

Met vriendelijke groeten
Luc

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 11 maanden geleden #788 door Huub Vlemmix
Beantwoord door Huub Vlemmix in topic Re: camcorder
Hoi Luc,

hartelijk bedankt voor je snelle reactie.
Waar ik met name op doelde was of alle camera's nu gevoelig zijn voor IR licht of niet? hieronder een klein stukje zoals ik begreep dat het 'vroeger' was en waarvan ik me afvraag of dat nu nog geldt. Ik kon het alleen in het engels terug vinden :)

nightvision or nightshot
Nightshot doesn't work with pro 3CCD/3CMOS cameras because the prism that separates the colors doesn't transmit IR light well (which is how Nightshot sees in the dark). Also Nightshot is generally a Sony consumer technology; you won't find it on any pro cameras or on other brands. Other cameras with "low light" recording are doing it mostly via slow shutter or high gain, not IR.
The Sony HC1/3/5/7 are consumer HDV camcorders with Nightshot.


Met ander woorden destijds kon alleen sony met nightshot dit en was het resultaat bij de andere merken slecht tot zeer slecht. Is dit nog steeds het geval???

En daarnaast vroeg ik me af of er andere mogelijke specificaties zijn die het resultaat beinvloeden.

groet

huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 11 maanden geleden #787 door Vandierendonck
Beantwoord door Vandierendonck in topic Re: camcorder
Dag Huub,

Iedere camcorder heeft tegenwoordig een nachtfunctie maar is altijd afhankelijk van licht.
Dus als het volledig donker is zal men geen goede beelden kunnen schieten.

Met vriendelijke groeten
Luc

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 11 maanden geleden #786 door Huub Vlemmix
camcorder werd gestart door Huub Vlemmix
Hallo allen,

wie kan mij vertellen waar je tegenwoordig bij een camcorder op moet letten om er, mbv een infraroodstraler, nacht opnamens mee te kunnen maken.

alvast bedankt groet

Huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena