reactie op persbericht

  • aj
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 5 maanden geleden #524 door aj
Beantwoord door aj in topic Re: reactie op persbericht
Beste Yolanda,
Dank voor je bericht. Het is niet onze bedoeling om de verantwoordelijkheid bij de particulier neer te leggen. Het bericht is meer bedoeld om een particulier op de hoogte te stellen van de stappen nodig bij na-isolatie.
Op dit moment vinden een klein aantal gesprekken plaats met bedrijven die na-isolatie verrichten. Ook heeft een gesprek plaats gevonden met Venin (Vereniging Erkende Naisolatiebedrijven Nederland). Venin verklaarde zich bereid medewerking te verlenen aan soort pilot om problematiek te verkennen en zou het in ledenvergadering in maart 2010 aan de orde stellen. De reactie hierop is echter nog niet bekend. Dit gaat nagevraagd worden!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Yolanda Pietersma
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 5 maanden geleden #523 door Yolanda Pietersma
reactie op persbericht werd gestart door Yolanda Pietersma
Beste vleermuizenwerkgroep,

Met belangstelling heb ik jullie stukje gelezen over 'Isolatie kan funest zijn voor vleermuizen' op Natuurbericht.

Ik heb onlangs de spouw van mijn jaren 30 woning laten isoleren met vlokken. Van te voren heb ik bij het isolatiebedrijf geïnformeerd hoe zij omgaan met mogelijke vleermuizen in de spouw en of ze daar op controleren.

Ik werd meewarig aangekeken en het antwoord was vrij laconiek en kwam neer op "Of ze zitten er niet of ze vluchten zodra de gaten geboord gaan worden". Geen actie dus. Ik ben totaal niet geïnfomeerd over mijn onderzoeksplicht en achteraf denk ik dat ze dat vast geweten moeten hebben. Toch? Ik vraag me ook af of de vleermuizen wakker worden in de winterperiode vanwege de winterslaap. En vervolgens in actie komen...

In jullie stukje leg je de verantwoordelijkheid bij de particulier neer. Dat moet je volgens mij niet doen. Ik ben toevallig een natuurliefhebber die daar zelf over nadenk. Maar het gros particulieren denken dat vleermuizen juist eng of schadelijk zijn of zijn zich totaal niet bewust van deze mogelijke medebewoners (en worden er dus ook niet op geattendeerd)

Het is een prachtig streven om van gemeenten te verwachten dat ze alle vleermuizenkolonies in alle huizen in kaart brengen. Maar dit duurt jaren en met deze strenge winters gaan er dan heel veel kolonies voortijdig sneuvelen, vrees ik. Want de isolatiebedrijven konden het werk nauwelijks aan.

Je moet via de landelijke vereniging van isolatiebedrijven organiseren dat ze de (aangesloten) bedrijven zich verplichten om de burgers vooraf te informeren over deze bijzondere dieren. Kunnen ze toch niet weigeren in het jaar van de Vleermuis? Ook de subsidieverstrekkers, vaak provincies of gemeenten, kunnen een belangrijke rol spelen. De burgers moeten dan vervolgens de mogelijkheid te hebben om bij de gemeente aan te kloppen voor het benodigde vooronderzoek (via lokale vrijwilligers?)

Ik hoop dat jullie iets aan mijn berichtje hebben, want ik draag vleermuizen echt een warm hart toe.

Met hartelijke groeten,

Yolanda

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena