Kolonie

  • karin stokman
  • Onderwerp Auteur
8 jaren 7 maanden geleden #589 door karin stokman
Beantwoord door karin stokman in topic Kolonie
Sinds een week zijn we erachter dat het gekras wat wij 's nachts horen als we in bed liggen veroorzaakt wordt door een kolonie vleermuizen. Geweldig!mijn partner heeft vandaag geteld en komt op minstens 35 tot 40 dieren. Ook hebben ze jongen, want we hebben er helaas 1tje gevonden, heel klein nog en dood.
Ze mogen blijven zitten, geen probleem. Wat we ons afvragen is of de electro magnetische straling van een telefoonmast nadelige gevolgen heeft voor vleermuizen. Weet iemand dit misschien? Zijn hier onderzoeken naar gedaan etc... Kent iemand de frequenties van de sonar van de vleermuis tov de UMTS masten?
Indien je informatie hebt hoor ik het graag.
Groet,
KArin.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
8 jaren 7 maanden geleden #582 door Bregtje
Beantwoord door Bregtje in topic Kolonie
zal om een kraamkolonie gaan.
misschien zijn er al jongen geboren ook! :)

het zou leuk zijn als je via 'vleermuis gevonden'op deze site contact opneemt met je plaatselijke vleermuis werker of werkgroep.
zij kunnen dan komen kijken en kunnen je ook adviseren en helpen in geval je vragen houdt over het geluid en eventueel het daar iets aan willen doen.

echter, vleermuizen hebben vaak vaste kolonie plaatsen, het is met de nodige ontheffingen etc wel mogelijk na vertrek in het najaar maatregelen te nemen waardoor ze volgend voorjaar niet weer kunnen komen verblijven in jullie huis,
maar dit betekend wel verstoring van de koloniegroep.

dus wat mij betreft is het iets om goed te overwegen, is de overlast echt te groot of zijn er andere dingen te verzinnen?
misschien gaat u vleermuizen wel erg leuk vinden als u er meer over leest, en bent u straks trots op 'uw' kolonie :)

succes ermee, en leuke waarneming!

Zoogdierwerkgroep Friesland - ecologsich veldwerker

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Frans
  • Onderwerp Auteur
8 jaren 7 maanden geleden #581 door Frans
Kolonie werd gestart door Frans
al enkele jaren hebben we rond deze periode "ongedierte" onder de dakpannen.Ik was in het begin in de veronderstelling dat we misschien muizen hadden, echter het werd al snel duidelijk dat het om nachtdieren handelde, dus bleef er in mijn optiek de vleermuis over.

Ook dit jaar hebben we weer wat overlast (geluid) van deze diertjes, omdat ze huisvesten onder de pannen van onze slaapkamer. Laatst stond ik eens te kijken of de beestjes al rondvlogen, en ze waren kennelijk net begonnen met uitvliegen. Ging ik er eerst van uit dat we met een paar exemplaren te
maken hadden, bleken er het na tellen zeker meer dan 35!
Daarop besloot ik om de volgende avond eens een nauwkeurige telling doen, en ik ben dus gekomen op minstens 85 exemplaren.

Ik weet dat de diertjes beschermd zijn, en heb er ook geen probleem meedat ze onder de dakpannen zitten. Echter vraag ik me af of er wat aan de geluidsoverlast is te doen, nadat de diertjes uiteraard verder zijn getrokken.

Daarnaast ben ik benieuwd of zo'n groot aantal verder geen kwaad kan.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod