gemerkte dode vleermuis gevonden

Lees meer
14 jaren 8 maanden geleden #309 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:gemerkte dode vleermuis gevonden
Wie was de gemerkte/geringde vleermuis en waar kwam hij vandaan?

Het ging om een meervleermuis, Myotis dasycneme met ringnummer E426749. Deze vleermuis is op 3-8-2007 met behulp van een mistnet gevangen in Stompwijk (Zuid-Holland). Op het moment van vangst had het mannetje een onderarm lengte 45,5 (een jongen van gemiddelde lengte) en een gewicht van 15 gram (een beetje mager).

De meervleermuis is een gebouwbewonende vleermuissoort. Samen met zo'n 60 andere (mannelijke) meervleermuizen woonde E426749 in een spouwmuur van een rijtjeshuis in Stompwijk. De mannen wonen hier niet voor niks, Stompwijk ligt namelijk langs een belangrijke migratieroute (oa via de meerburgerwetering en de nieuwe vaart) van vrouwtje meervleermuizen naar de kust van Holland. Via de kustlijn vliegen de vrouwtjes verder naar het zuiden, naar hun overwinteringsverblijven. De mannen in Stompwijk bieden de vrouwen hun diensten aan in ruil tegen een slaapplaats voor de nacht.


En onze vleermuis? Ongeveer 2 jaar later, op 18 augustus 2009, is hij dood gevonden in een tuin in Zevenhuizen (ongeveer 15 kilometer van Stompwijk). In zevenhuizen bevindt zich ook een mannenverblijf meervleermuizen, al is de groep minder groot. Deze mannen wonen op eerste rang. Vlakbij, in Waddinxveen, bevindt zich namelijk een groot vrouwenverblijf van ca 300 meervleermuizen.

Met dank aan de vinder van deze bijzondere vleermuis!

Jip

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • a-j
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 9 maanden geleden #224 door a-j
Beantwoord door a-j in topic Re:gemerkte dode vleermuis gevonden
Een gemerkte vleermuis?! oei, das zeker wel interessant!

Je kunt 2 dingen doen: het merkje plat drukken, op een kartonnetje vastplakken en in een envelop stoppen, of het fotograferen (let wel op reflectie, want alle cijfers moeten leesbaar zijn).

De envelop en of foto's kunnen naar:

Alterra
t.n.v A-J Haarsma
Postbus 47, 6700 AA Wageningen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Binnen Nederland merk ik zelf vele vleermuizen en anders weet ik wel van wie de ring is. Ik laat nog weten wat de oorsprong van deze vleermuis is (oa via het forum).

Alvast bedankt voor het bewaren van het merkje en het doorsturen!

A-J

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • roest
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 9 maanden geleden #223 door roest
gemerkte dode vleermuis gevonden werd gestart door roest
Geachte mevrouw / mijnheer,

gisteren heeben wij een gemerkte dodo vleermuis gevonden in onze tuin.
We hebben het merkje er afgehaald en bewaard gaarne vernemen wij wat wij daarmee moeten doen of we het moeten bearen of weg kunnen gooien.

met vriendelijke groet,

fam. Roest.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena