Wat voor vleermuis en waar vandaan?

  • Rene Janssen
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 5 maanden geleden #311 door Rene Janssen
Beantwoord door Rene Janssen in topic Wat voor vleermuis en waar vandaan?
Hoi Eric,

Volgens mij heb je volwassen gewone dwergvleermuizen in je huis (gehad). Leuk! Ze zijn te herkennen aan de driehoekige oren (en een rechte zijde aan de binnenzijden van de oren en een zwarte, dikke snuit.


Rene

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
11 jaren 3 maanden geleden #130 door Eric van der Pols
Beantwoord door Eric van der Pols in topic Wat voor vleermuis en waar vandaan?
De vleermuizen zijn nog niet uitgeroeid na de vondst van de 4 dode vleermuizen in huis. Gelukkig vliegen er minstens nog 6 rond. Vermoed dat ergens in mijn huis een rustplaats hebben (en ze mogen er rustig blijven zitten).

EricP

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Carolien
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 6 maanden geleden #79 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Wat voor vleermuis en waar vandaan?
Beste Eric P,

Wat een vervelende thuiskomt!

en een goede actie om de vliegende vleermuis gewoon naar buiten te laten, dat is het best wat je kunt doen.

Als er weer vleermuizen in huis vliegen raad ik aan hetzelfde te doen. Om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt, kun je het best contact opnemen met een deskundige in de buurt. Daar kun je de kolonie ook melden voor tellingen. Zij kunnen welicht bekijken waar de vleermuizen zitten en hoe ze het huis inkomen. Als er een uitvliegopening van de verblijfplaats naar buiten toe open blijft, kunnen de kieren het huis in worden dichtgestopt. Dan kunnen de vleermuizen zich niet meer vergissen.

Je hebt gelijk dat vleermuizen per jaar maximaal 1 a 2 jongen krijgen. Als er een kolonie in je huis zit of heeft gezeten, waren er waarschijnlijk meer vleermuizen aanwezig.
Ze wonen in de spouwmuur, tussen dak en dakbeschot of in vergelijkbare smalle ruimtes. Kijk eens rond of je ergens keutels kunt vinden. Ze lijken een beetje op muizenkeutels, maar zijn dan brosser, doordat er veel insectendelen inzitten. Potentiele uitvliegopeningen zitten bij kieren tussen gevel en dakrand, achter het boeiboord of bij spouwpgaten...

ze vliegen tegen de schemer uit, dat is momenteel rond 21:30 a 22:00 uur. 's ochtends keren ze terug rond 4:30 a 5:00 uur

De contactpersonen in de omgeving Veldhoven e.o zijn: Leo Klok: 040-2215920 / Frans Hijnen: 040-2423687

Ook kun je contact opnemen met de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik ben zelf geen expert op het gebied van vleermuisherkenning. Op de foto heeft de vleermuis al haren. Dan is het in ieder geval al een uitgevlogen jong. Vergis je niet in de grootte. Dwergvleermuizen (de meest algemene soort) zijn maar 3,5-5 cm lang (kop-romp lengte) en hebben een spanwijdte van 18-24 cm. Als je de foto instuurt bij mysterybat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zullen kenners zich over de foto buigen om te kijken welke soort het is, maar het zal gemakkelijker zijn om een deskundige in de buurt te benaderen.

Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • EricP
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 6 maanden geleden #78 door EricP
Wat voor vleermuis en waar vandaan? werd gestart door EricP
Afgelopen woensdag thuis gekomen van 19 dagen vakantie. Tot onze verrassing vloog in de woonkamer een vleermuis rond. Deur open en hij was vlug naar buiten. Verder vonden we vier!! dode jonge vleermuizen (ca 3- 4 cm groot) verspreid in het huis (2 op zolder, 2 voor de voordeur)zie foto. Daar vleermuizen maar 1 jong per jaar krijgen vonden wij dit toch we een grote slachting.
Mijn vraag is wat zijn dit voor vleermuizen en hoe is het mogelijk dat deze binnen zijn gekomen? Verder hoe te voorkomen dat ze binnenkomen. Normaliter staan de zolderramen open (op een kier maar tijdens de vakantie waren ze dicht (s'avands laat gesloten).
Rond het huis vliegen verschillende vleermuizen rond.
Ik woon aan de rand van Veldhoven NB.
Verder heeft iemand intresse in de (gemummificeerde) vleermuizen?

Bedankt voor de informatie

Eric van der Pols

Bijlage:

Bestandsnaam: jong_2.jpg
Bestandsgrootte:12 KB
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod