Ruige dwergvleermuis aan boom

Meer
10 jaren 2 maanden geleden #417 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:Ruige dwergvleermuis aan boom
In het kader van vleermuizen overdag, hierbij een overdag vliegende watervleermuis. Waargenomen op 8 april 2010 boven een sloot op landgoed Elswout (door KNNV-Haarlem).

Dit is een watervleermuis. Zichtbare kenmerken zijn: witte buik, redelijk lange vleugels, grote achterpoten en korte oren. Verder is de manier van vliegen heel kenmerkend: watervleermuizen vliegen continu op ca 30 cm boven het wateroppervlak, ze jagen op insekten die zich op op net boven het wateroppervlak bevinden.
Om de zoveel jaren wordt er in het voorjaar een waarneming gedaan van in het daglicht vliegende watervleermuizen. Nu zou het natuurlijk kunnen zijn dat het vaker gebeurd, maar dat we dat niet zien. Maar ik denk eigenlijk dat het een vrij unieke gebeurtenis is: het is voor een vleermuis een vrij groot risico op overdag te jagen. Met zijn echo kan hij namelijk wel vooruit kijken, maar niet achter zich (daar waar de predator vandaan komt). Een vleermuis is zeker niet blind, maar hun ogen zijn vooral voor dichtbij. Een overdag vliegende vleermuis heeft dus waarschijnlijk razende honger.

Ik ben benieuwd of dit jaar nog meer van dit soort waarnemingen zijn gedaan?!
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • a-j
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 8 maanden geleden #377 door a-j
Beantwoord door a-j in topic Re:Ruige dwergvleermuis aan boom
Nee, deze vleermuis leefde nog. Althans, hij vertoonde een schrik reactie bij het maken van de foto. Ik ben een week geleden zelf bij de boom geweest. Het bleek een beuk te zijn, met hogerop een mooi gat. Mogelijk dat deze vleermuis door een vogel of boommarter oid uit te boom is gewerkt.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • René Janssen
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 8 maanden geleden #370 door René Janssen
Beantwoord door René Janssen in topic Re:Ruige dwergvleermuis aan boom
Ik kreeg vandaag ook een link van een waarneming doorgestuurd van een dier die overdag buiten hing, en 's avonds gewoon vloog, en die de volgende dag weer vrolijk buiten hing... Het ging hier ook om een ruige dwerg...

Mogelijk dat de zon warmer is dan achter een koude plank? Ik weet het niet... het is maar een hypothese...


René

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
10 jaren 8 maanden geleden #369 door Freek C
Beantwoord door Freek C in topic Re:Ruige dwergvleermuis aan boom
Of zou het om een dood exemplaar kunnen gaan? Vanwege een speciale spier/pees constructie kost het vleermuizen geen energie om ergens aan te blijven hangen. Bij mij hing een dode gewone dwerg bijna 1 dag buiten op de muur, voordat hij 's middags naar beneden donderde.
De vraag is dus of er nog enig teken van leven waargenomen was bij deze ruige dwerg.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • a-j
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 8 maanden geleden #345 door a-j
Ruige dwergvleermuis aan boom werd gestart door a-j
Ik kreeg laatst een foto van een vleermuis toegestuurd, waargenomen op 4 oktober, overdag, rond 14:00 tegen een stam van een wilg in het landgoed Elswout (Haarlem). De vleermuis zat in volle zon en leek volgens de vinder te slapen.

Ik vroeg met af of iemand anders ook wel eens een vleermuis op zo'n aparte plek had zien slapen? Ik ken de ruige dwergvleermuizen tegen de flatgebouwen in Scheveningen, maar die hangen nog een soort van veilig. Deze vleermuis lijkt me perfect bosmuizen voer....

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod