Welke Vleermuis hoor ik hier.

  • Edwin Houwertjes
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2395 door Edwin Houwertjes
Beantwoord door Edwin Houwertjes in topic Welke Vleermuis hoor ik hier.
Voor zover ik kan begrijpen kan het bijna alleen maar een Myotis betreffen.

Ik hen hier in de buurt vanaf het voorjaar veel activiteit van watervleermuizen, maar die hebben een lagere frequentie voor zover ik begrijp.

Ik heb al mijn informatie van dingen die ik op internet kan vinden zoals deze www.batsurvey.org/wp-content/uploads/Vis...minationOfMyotis.pdf maar ook van BatExplorer 1.11 waar aardig in is terug te vinden waar de maximale en minimale frequenties van bepaalde soorten zitten, het sterkste deel van het geluid, de duur van de geluidjes en de tussenpozen en de vorm van het geluid.
BatExplorer komt maar met één optie en dat is de ingekorven vleermuis, die zou ik echter volgens de verspreidingskaartjes veel zuidelijker moeten vinden.

De belangrijkste reden waarom bat explorer met de ingekorven vleermuis lijkt te komen is de korte periode tussen de clicks, korte click en de hoge sterkste frequentie maar wellicht ook omdat de minimale frequentie door batexplorer iets hoger wordt gezien als zo op de plaatjes van audacity is te zien.

De baardvleermuis is een soort die hier in de omgeving verwacht mag worden maar ik heb het idee dat die iets lagere frequenties zou produceren.

Een brandt's vleermuis staat niet in het documentje, maar Batexplorer geeft bij die soort lagere frequenties, een langere duur en een lagere frequentie voor het sterkste deel in het geluid.
Ook van deze staat er bij mij in de buurt geen stip op de verspreidingskaart, dus als het brandt's is, dan zou dat leuk zijn.

De Bechsteins vleermuis lijkt er als ik het documentje zie ook wel aardig bij te passen, maar als die hier wordt gezien is die ook flink verdwaald, bat explorer denkt dat de lengte van de klick er beter bij past maar geeft wel iets minder hoge frequenties weer, voor voor het sterkste deel van het geluid.

De soort welke eerder verwacht zo mogen worden, en wellicht ook bij het geluid kan passen is een franjestaart, in het boven genoemde documentje zie echter dat de frequenties doorlopen tot wel onder 20Khz, Bat explorer geeft inderdaad ook hoge maximum en lage minimum frequenties aan maar ook veel langer tussenpozen tussen de clicks.

Kortom wat hier in de buurt verwacht mag worden past niet helemaal bij de plaatjes die ik zie, en wat er wel bij past lijk ik hier dus niet te mogen verwachten.

Er is een grote kans dat de plaatjes die ik zie te maken hebben met de omgeving waarin ik heb kunnen opnemen. Maar hoe ik een en ander dan het beste kan interpreteren weet ik niet.
Ik heb geen verdere pogingen ondernomen om een opnam te maken omdat ik had verwacht dat het al te koud is.
Wellicht kan ik toch nog eens een poging wagen, ook gisteravond vloog hier rond half negen nog wat door de tuin. Zo te zien een ruige dwergvleermuis of zo, al heb ik geen opname maar enkel een slechte foto die ik even snel van het display heb gemaakt. (bijlage)

Ik ben benieuwd of er toch nog mensen zijn die de opnames hebben gedownload en daar iets van willen vinden.
Mocht iemand getracht hebben te downloaden en een foutmelding hebben gekregen... probeer het dan opnieuw ik had de optie voor het delen van de link blijkbaar niet goed ingeschakeld.

Groet,

Edwin

Activiteit van gisteravond ca. 20:30
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Edwin Houwertjes
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2394 door Edwin Houwertjes
Beantwoord door Edwin Houwertjes in topic Welke Vleermuis hoor ik hier.
Dag Erik,

Ik probeer even twee bestanden te linken.

B27 is een opname in het tunneltje toen ik het vleermuisje voor het eerst tegen kwam.

B6 is een opname van een dag later, de detector hing in de ingang van de tunnel. Het geluid kwam volgens mij van buiten. Ik heb dit opgenomen met de autorecord functie van mijn detector dus ik was er zelf niet bij.

drive.google.com/file/d/1Z1JfbOlzyV5Inlu...KQ/view?usp=drivesdk

drive.google.com/file/d/0B9Y7eY22ntWbYXN...FR/view?usp=drivesdk

Je kunt duidelijk de reflecties van het geluid zien als je inzoomt, de kliks zijn heel erg kort, korter als 2ms en er zit weinig tijd tussen de kliks. De sterkste frequenties zitten ook best nog wel hoog.

Het bijgevoegde plaatje laat duidelijk de echo's zien. (De balk onder het spectrum plaatje komt niet overeen met de werkelijke frequenties )

Groet,

Edwin
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2393 door Korsten
Beantwoord door Korsten in topic Welke Vleermuis hoor ik hier.
Op basis van de startfrequenties boven de 100 kHz en de eindfrequentie rond de 40 khz, maar ook nog daaronder (ca 35 kHz) zou dit heel goed een baardvleermuis of Brandts vleermuis kunnen zijn. Het lijkt ook wel wat op Ingekorven vleermuizen, maar doordat sommige calls ook wel onder de 40 kHz valt die soort af, zeker ook omdat het hier om besloten habitat gaat.
Overigens is het altijd lastig om een plaatje te analyseren. het posten van de WAV geeft altijd meer mogelijkheden om te kijken om welke soort het kan gaan.
groet, Erik Korsten

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Edwin Houwertjes
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2392 door Edwin Houwertjes
Welke Vleermuis hoor ik hier. werd gestart door Edwin Houwertjes
Hallo, ik ben hier nieuw en zie niet zo veel activiteit. Ik hoop dat dit berichtje toch wat vleermuizenkenners uit hun winterslaap haalt.

Ik ben vorig jaar begonnen met het maken van een vleermuisdetector, de hele zomer heb ik er gebruik van kunnen maken en het apparaatje. Voor die tijd wist ik eigenlijk nog niets over vleermuizen en zeker niets over de ultrasone geluiden die ik nu ineens kon horen.

Ongeveer een maand geleden heb ik een opname gemaakt in een soort tunneltje, "De Grot" bij ons in het park. Er fladderde daar een vleermuisje rond die ik in het schemerlicht van het uitgang van de tunnel kon zien.

Ik heb die opname bekeken het soort vleermuis dat ik er uit kan halen zit volgens mij niet in dit gebied.

In de dagen daar na heb ik nog maal getracht opnames te maken maar wat ik hoorde was erg zacht, echter ook dan zag ik de zelfde hoge frequenties weer.

Ik hoop dat het toevoegen van de afbeeldingen lukt, het zijn screenshots van Audacity en BatExplorerIk kan eventueel een WAV bestand mailen.
Ik ben eel benieuwd wat iemand anders hier van maakt.
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena