Eng...

  • Elly v.d. Berg
  • Onderwerp Auteur
8 jaren 4 maanden geleden #736 door Elly v.d. Berg
Beantwoord door Elly v.d. Berg in topic Re:Eng...
Nou, hartelijk dank voor de snelle reactie hoor !
en nee, ik weet het niet zeker, maar muizen en/of ratten hoor je trippelen neem ik aan en dit is een heeeeel ander geluid. En na wat lezen op het forum dacht ik juist wel dat ze behoorlijk lawaai maken, maar da's dus alleen in de zomer.... tjonge, wat is het dan he... 't is echt een behoorlijk kabaal..haast alsof er iemand op zolder aan het rommelen is, echt best angstaanjagend.
Kan een steenmarter helemaal via de spouw omhoog klimmen dan..? Leven die in woonwijken ? Ik kan er niks aan doen, maar loop nou eenmaal halve dagen met kippenvel rond hier.. Zal geen dier kwaad doen, maar zie ze wel graag waar ze horen...en da's niet bij mij in huis. Dat van muizen die vliegen was een (mislukt) grapje hoor, dat weet ik natuurljk wel, maar het vliegerige maakt ze voor mij gewoon enger en onvoorspelbaarder, dat wilde ik er maar mee zeggen....en het is gewoon waardeloos dat het mijn nachtrust kost natuurlijk. Mijn man gaat vanavond planken loshalen en kijken of en wat hij eventueel ziet en dan zal de volgende stap wel moeten zijn dat we een expert erbij halen... maar ja,als er verder niks te zien is, kan hij ook niks doen natuurlijk...ik laat het nog wel weten. In ieder geval bedankt!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
8 jaren 4 maanden geleden #735 door Bregtje
Beantwoord door Bregtje in topic Re:Eng...
Hoi Elly,

je omschrijving doet me niet aan vleermuizen denken.
Waarom denk jij in die richting, heb je bijvoorbeeld vleermuizen gezien of hebben er eerder vleermuizen in je huis gewoond?

Vleermuizen maken niet veel geluidsoverlast, helemaal nu niet in de winter, omdat ze dan in winterslaap zijn.
Statisisch gezien zijn de vleermuizen al geruime tijd in winterslaap, echter vanwege het milde weer kunnen (bepaalde soorten) nog wel wakker zijn soms.
Maar dan nog, een overwinterende groep (winterverblijf) kan niet zoveel lawaai maken dat je er letterlijk last van hebt,
de kans bestaat dat het om heel andere dieren gaat.
Muizen, ratten, misschien steenmarter of kleiner roofdier?

Het lijkt me het beste als je er een plaatselijke deskundige bij haalt, die kan vast al snel vaststellen om welke dieren het gaat, adhv mestsporen (vleermuizen, andere dieren), knaagsporen (andere dieren dan vleermuizen), grootte van de doorgangen waardoor de dieren binnenkomen, en herkenning van de geluiden die ze maken.

Vleren, nogmaals, maken weinig geluid.
In de zomer kan een kraamkolonie (moederdieren met hun jongen) nog wel eens luidruchtig zijn maar dat is nu sowieso niet aan de orde.
Verder zijn vleermuizen absoluut niet te vergelijken met muizen, en het zijn dus ook zeker geen muizen met vleugels!

Ik hoop voor je dat je snel duidelijkheid hebt, en ook dat je mogelijk iets over je angst of aversie heen komt :)
Oja een plaatselijke deskundige vind je voor vleermuizen hier in de linker kolom bij 'Werkgroepen', of bij 'Vleermuis gevonden'.
Ook kan je op zoek naar de contact gegevens van je plaatselijke Zoogdierwerkgroep.

Succes ermee!

Vriendelijke groet, Bregtje

Zoogdierwerkgroep Friesland - ecologsich veldwerker

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Elly v.d. Berg
  • Onderwerp Auteur
8 jaren 4 maanden geleden #734 door Elly v.d. Berg
Eng... werd gestart door Elly v.d. Berg
In tegenstelling tot veel van wat ik hier lees....vind ik het gewoon een eng idee dat er ineens onuitgenodigde en ongewenste bewoners een gedeelte van mijn huis in bezit genomen hebben. Ik neem tenminste aan dat het vleermuizen zijn, gezien het enorme kabaal wat ik hoor.
Hoor ze nog maar een paar weken...ergens tussen plafond slaapkamer en vloer zolder en lig er heel veel wakker van. Heb al mega-angst voor muizen, laat staan wanneer ze vliegen...!!! Vraag me af wat ik - nu - kan doen (behalve oordoppen in) en of mijn huis nu zomer- of winterverblijf is, want dat is me niet duidelijk...
Ik vind het best dat ze beschermd zijn, maar wie beschermt mij...

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod