gewonde vleermuis

  • Anton van Meurs
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 11 maanden geleden #434 door Anton van Meurs
Beantwoord door Anton van Meurs in topic Re:gewonde vleermuis
Beste Marco,
Kans op herstel is er niet altijd, bovendien kost dit heel veel tijd (maanden) en energie. Daarnaast is het nog maar de vraag dat het dier zich vervolgens zal kunnen redden in het wild.
Ik krijg zelf regelmatig vleermuizen binnen met breuken. Na enkele pogingen vele jaren geleden, heb ik besloten in overleg met veterinair deskundigen voortaan alle dieren met breuken in te laten slapen. Ik vrees dat ik je niets anders kan adviseren het dier af te laten maken. Hiervoor zou je het best terecht kunnen bij een dierenarts.
Voordat je dit doet, is het wel heel interessant om de soort te weten. Zou je mij/ons een foto kunnen mailen, met de locatie van de verblijfplaats?
Wil je tips bij het afmaken/inslapen? Mail me maar even
Met vriendelijke groeten, Anton van Meurs

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Marco, Frankrijk
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 11 maanden geleden #433 door Marco, Frankrijk
Beantwoord door Marco, Frankrijk in topic Re:gewonde vleermuis
Wij wonen al jaren samen met een kleine kolonie vleermuizen.(ze zitten onder de leitjes). Na al die tijd vreedzaam samen onder een dak geleefd te hebben ging het enkele dagen geleden mis. Een van onze katten heeft een vleermuis binnen gebracht. Het dier heeft een botbreuk aan een van zijn vleugelbotten, een deel steekt door de huid heen en rondom is de huid gezwollen. Verder is hij tegen de avond weer gewoon actief. Is er kans op herstel? Wat kan ik het beste doen om de vleermuis te verzorgen?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
14 jaren 6 maanden geleden #343 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:gewonde vleermuis
Gevonden vleermuizen hebben het meeste behoefte aan water. Over het algemeen kunnen ze het wel een tijdje uit zingen op hun vetreserves.
Mocht de vleermuis langer dan 1 dag in huis zijn (en hij/zij vliegt 's avonds niet zelf weg), dan kun je proberen de vleermuis te voeren. vleermuizen zelf eten het liefste insecten, bv meelwormen (te halen bij een dierenspeciaalzaak), larven van vliegen (maden gebruikt voor te vissen). Voor grotere soorten zijn ook kattenbrokjes (uit blik) geschikt. Om te voeren kun je het beste een pincet gebruiken (je wilt niet gebeten worden namelijk), maar zorg er dan wel voor dat een vleermuis niet helemaal onder de smurrie komt te zitten. En nog een tip: vleermuizen eten pas wat als ze volledig wakker zijn. Als ze lethargies (slaperig zijn) wordt het zeker weten niks.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
14 jaren 6 maanden geleden #335 door achterkamp
Beantwoord door achterkamp in topic Re:gewonde vleermuis
Beste Vledermouse,

Tja, alle nederlandse katten zijn op de bank heel lief maar buiten zijn het toch kleine tijgers. Kijk even bij het kopje vleermuis gevonden\opvangcentra. Ik denk dat je hen het beste even een foto kan sturen zodat zij kunnen beoordelen of het dier ooit nog kan gaan vliegen. Je kan overwegen de kat een belletje oid om te doen zodat zijn prooien hem wat beter aan horen komen.

Succes,

Gerben

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Vledermouse
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 6 maanden geleden #333 door Vledermouse
gewonde vleermuis werd gestart door Vledermouse
Goedenavond,

Vorige week kwam de kat (weer) eens thuis met een gevangen prooi, ditmaal een vleermuis. Wanneer een prooi op sterven na dood is dan dood ik het meestal om verder leed te voorkomen of wanneer het dier nog redelijk actief is probeer ik het zo goed en zo kwaad het kan te verzorgen en later weer vrij te laten.

Helaas is het nu lastiger, de vleermuis leeft na ruim een week nog steeds en lijkt ook niet minder actief te worden. Wel is hij zo zwaar gewond aan zijn vleugel dat hij niet meer kan vliegen. (de vleugel is "losgescheurd" van de achterpoot)

Probleem is nu, wat moet ik hiermee? Het beestje doodmaken vind ik zonde aangezien hij vrij actief lijkt. Tegelijk zit een herstel er waarschijnlijk ook niet in.

Bij gebrek aan beter voer ik hem elke dag een beetje gerbilvoer en water. Maar ik denk niet dat dit het juiste dieet is voor het beestje ;)

Enige suggestie wat ik met dit beestje kan doen?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena