kolonie laatvlieger zowel zwermend als uitvliegend

Meer
8 maanden 2 weken geleden #2321 door vleermuis
Beantwoord door vleermuis in topic kolonie laatvlieger zowel zwermend als uitvliegend
Sommige grotere laatvlieger kolonies zijn idd bijna onmogelijk te missen in de avond. Gewoon op basis van het gekwetter wat uit een muur komt. een onderzoeker met ervaring zal ze zeker vinden. Maar wat als het pand heel hoog is? of de avond koud? In de ochtend schemering hebben laatvliegers iets minder dan andere soorten de neiging om te zwermen, of als ze dit doen, maar heel kort. Dan bedoel ik even 3 minuten, dan niets, dan weer even een paar minuten, dan weer stil. Tot alles binnen is.
Het is in feite opmerkelijk dat het vleermuisprotocol alleen een uitzondering maakt voor laatvliegers als soort waarvoor aangepaste rondes nodig zijn. Ik ken ook voldoende situaties waar ook andere vleermuissoorten (ook hele hele grote groepen) gemist worden. Ondanks toepassing van het vleermuisprotocol, bestaat er nog steeds verschil in inspanning die wordt aangeboden om bv een woonwijk te onderzoeken. Als een opdrachtgever dan de goedkoopste partij (met de minste inspanning) kiest, is het een logisch gevolg dat verblijven worden gemist.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
9 jaren 2 maanden geleden #470 door Carolien
Ik had nog nooit een laatvliegerkolonie gevonden of gezien, maar dit seizoen dus de eerste. Leuke waarneming, wilde ik doorgegeven.

We hebben ze zowel bij de avondronde als bij de ochtendronde gevonden (5 verblijven). Het waren er 48, dus een vrij grote groep.

Tijdens de avonderonde (1 juli / 13 juli) eerste uitvlieger 22:31 uur (zon onder 22:00)

Tijdens de ochtendronde (8 juli / 20 juli) de hele tijd zwermgedrag zeker van 3:00 - 4:30 uur (zon op 5:20)

Tijdens de overleggen van het vakberaad vleermuizen heb ik gehoord dat het vrij lastig is om laatvliegerkolonies te vinden, omdat ze vaak in kleine groepen zitten, vrij laat uitvliegen (al donker) en al vroeg (in donker) al weer invliegen.

In het protocol is daarom opgenomen dat je laatvliegers het best kunt vinden tijdens een avondronde en dat een ochtendronde weinig zin heeft.

Volgens mij hadden we deze niet kunnen missen.

Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarloaj_geluid_mod