Dode vleermuis opgepakt

Lees meer
9 jaren 7 maanden geleden #1056 door Niels de Zwarte
Beantwoord door Niels de Zwarte in topic Dode vleermuis opgepakt
ik zie het berichtje nu pas, eventueel had zonder hooft nog wel bepaald kunnen worden welke soort het is.
meten van lengte onderarm kan helpen en de vachtkleur, grootte etc.
of als u nog een foto heeft?

de kans op een besmetting is niet groot; de kans dat dit een dwergvleermuis is, is het meest aannemelijk en daarbij is nog nooit EBLV aangetoond.
Dit is alleen bij laatvlieger en meervleermuis gevonden.
Virussen kunnen ook wel in dode dieren actief blijven, maar dan moet het nog in de speeksel of bloedbaan komen, en overgedragen worden vanuit speeksel of bloed van de vleermuis. Er moet dus eigenlijk altijd een bijtcontact zijn of je moet zelf een open wondje hebben waar vloeistof van de vleermuis in gekomen is.
En dan moeten er nog verdachte omstandigheden zijn, pas dan besluit de NVWA of de vleermuis opgehaald moet worden en voor onderzoek doorgestuurd naar het CIV Lelystad.
Ik neem aan dat dit door de medewerker goed is uitgevraagd?

met vriendelijke groet, Niels

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1053 door Bernard van Duijnen
Beantwoord door Bernard van Duijnen in topic Dode vleermuis opgepakt
Marjo,

Ik weet dat niet echt. Maar het lijkt mij niet dat daar het hoofdje voor nodig is, het virus zit dan immers door het hele lijf.

Bernard

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1052 door marjo
Beantwoord door marjo in topic Dode vleermuis opgepakt
Beste Bernard,

Bedankt voor uw reactie.
Ik heb de NVWA vorige week gebeld, maar de man die ik sprak vertelde mij dat ik de vleermuis gewoon weg kon doen omdat er geen meldingsplicht bestaat.
Aangezien er kinderen in aanraking zijn geweest met de vleermuis, vind ik het toch fijn als de vleermuis onderzocht wordt.

Weet u toevallig of besmetting en onderzoek ook mogelijk is als het hoofd van het dier ontbreekt?

Groet,
Marjo

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1051 door Bernard van Duijnen
Beantwoord door Bernard van Duijnen in topic Dode vleermuis opgepakt
Beste Marjo,

Volgens mij is het mogelijk om vast te stellen of een vleermuis rabies (= hondsdolheid) had. Er is een folder van het rivm over rabies. Die folder zegt dat je, als je de vleermuis nog hebt, de nvwa kan bellen 0800 - 0488. De kans op besmetting is op zich heel klein, maar als het wel mis is dan zijn de gevolgen echt erg groot. Zonder meer laten uitzoeken dus.

Bernard

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 8 maanden geleden #1050 door marjo
Dode vleermuis opgepakt werd gestart door marjo
Hoi allemaal,

Afgelopen zondag (18 maart) hebben mijn dochtertje en haar vriendinnetje bij ons in de schuur op de grond een dood vleermuis(je) gevonden. Ze hebben dit beestje opgepakt en hebben er een tijdje mee rondgelopen voordat wij erachter kwamen wat ze precies gevonden hadden. Toen ze er mee aan kwamen lopen zagen we er niet direct gevaar in, het beestje leek al een tijdje dood te zijn en had geen hoofd meer. Het lijfje van de vleermuis was hard en stijf en paste in de handpalm van het vriendinnetje van mijn dochtertje. Ze hebben de vleermuis vervolgens in een doosje gedaan. Dinsdag toch maar even navraag gedaan bij de GGD omdat het me niet helemaal lekker zat. Zij hebben gebeld met het RIVM en zij vonden het niet nodig om verder actie te ondernemen.

Onze hond heeft s'nachts en overdag toegang tot dezelfde schuur, haar mand staat daar en ze kan s'nachts in en uit lopen. Ik heb geen idee of zij de vleermuis heeft gepakt (dood of levend), of misschien heeft zij de dode vleermuis niet opgemerkt. We hebben een behoorlijke schuur, dus het zou kunnen dat onze hond 'm niet heeft zien. Het lijfje van de vleermuis was ongeveer 4 tot 5 centimeter groot (het bedekte de handpalm van een kind).
Onze hond was niet ingeënt tegen rabiës, aangezien ze nooit mee naar het buitenland gaat.
Ik heb haar afgelopen week wel laten inenten bij de dierenarts. Zij zei dat deze enting pas over drie weken zou gaan werken, maar omdat onze hond veel buiten is het sowieso wel slim is om haar te laten inenten.

Ik heb nog gezocht op internet om te kijken wat voor soort het is, maar aangezien het hoofd ontbreekt is dit lastig te ontdekken. Ik wil het beestje eigenlijk opsturen voor onderzoek, maar ik begreep dat hiervoor ook het hoofdje nodig is. Het "lijfje" ligt nog steeds in een doosje (met daaromheen een plastic zak) in de aanhangwagen.

Ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen. Heeft het inderdaad geen zin om het lijfje op te sturen voor onderzoek? Wellicht kun ze niet meer onderzoeken of het dier besmet is met rabiës, maar wellicht kunnen ze toch de soort bepalen (en daarmee ook de kans dat de vleermuis wellicht is besmet)? Ik heb totaal geen verstand van vleermuizen, vandaar dat ik hier terecht ben gekomen.

Ik hoor graag jullie reactie. B.v.d. voor de moeite.

Groet,
Marjo

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena