Risico's indirect contact

  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 2 maanden geleden #1074 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Re:Risico's indirect contact
Dit lijkt me een veilige situatie, aangezien de kat gezonde (vliegende) vleermuizen heeft gevangen en deze vleermuizen tot de soort dwervleermuis behoren. Overdracht van kat op mens kan pas als de kat zelf ook geinfecteerd is (en de kat vertoonde geen symptomen). Aangezien deze kat een echte vleermuis killer blijkt te zijn, is een pre-expositie inenting van de kat handig (zeg maar voor het geval de kat wel besluit een zieke laatvlieger die op de grond ligt te vangen).

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • manuela veldhuizen
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 3 maanden geleden #1072 door manuela veldhuizen
Beantwoord door manuela veldhuizen in topic Re:Risico's indirect contact
Mijn kat heeft al meerdere katten vleermuizen vanaf mijn balkon gevangen en gedood.
Nu ik een beetje ben gaan googlen kom ik er dus achter wat betreft dat rabies virus.
Ik maak me nu ook wel ernstige zorgen voor zover ik heb kunnen zien waren het dwergvleermuizen en dragen die dat virus niet. Volgens mij alleen de Laat vliegers en me er vleermuizen.
Ik zal morgen mijn kat gelijk laten enten tenminste als ik nog niet te laat ben.
Overigens is het een echte knuffelaar en heeft al een aantal keren mijn armen gelikt of inderdaad zijn nagels in me gezet.
Misschien verstandig mezelf ook maar te laten vaccineren

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Abel
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 5 maanden geleden #176 door Abel
Beantwoord door Abel in topic Re:Risico's indirect contact
In aanvulling op mijn bericht van gisteren:
Ik had vorige week al contact gehad met de vleermuizenwerkgroep in Groningen. Deze hadden onze kolonie al eens bekeken (er zit iig een groep in een oude kerktoren in ons dorp) en zij had het over "kleine fladderaars" en "laatvliegers". De laatvliegers zijn bij mij bekend via deze site en ik neem aan dat ze met kleine fladderaars de dwergvleermuis bedoelde.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Abel
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 5 maanden geleden #175 door Abel
Beantwoord door Abel in topic Re:Risico's indirect contact
Bedankt voor je reactie Huub.

Ik had deze site al koortsachtig doorgelezen, maar mijn vragen waren nogal specifiek van aard. Ik heb vandaag wat telefoontjes gepleegd en kennelijk waren het moeilijke vragen en ik heb regelmatig "ik weet het niet" gehoord. Via de dierenarts naar de infectieziektenafdeling van de GGD en die hebben weer contact gezocht met een gezondheidscentrum in Utrecht. Ik was al enigszins gerustgesteld door de arts van de GDD die vertelde dat alleen al vanuit statistisch oogpunt de kans wel héél erg klein moest zijn. Onze kat is natuurlijk niet de enige huiskat in Nederland die vleermuizen vangt en er is geen geval van besmetting bekend op de manieren die door mijn beschreven waren.

Dit gevoel werd nog maar eens versterkt door de verhalen van een aantal collega's van me. Eentje had als kind zijnde met de hand vleermuizen gevangen (steentje aan een parachute vastgebonde o.i.d.?), terwijl de kat van een andere collega regelmatig vleermuizen naar binnen graaide vanaf de vensterbank van een openstaand raam.

Het verlossende woord kwam echter uit Utrecht. Deze stelde dat een kat die ingeënt is tegen rabiës, de ziekte niet kan overbrengen. Daar zit wel een 'maar' aan, want het is niet zeker of de vaccinatie afdoende werkt op de versie van het virus bij vleermuizen. Toch was men heel stellig dat zolang de kat geen symptomen vertoont van de ziekte, hij ook niet besmettelijk kan zijn en we ons alleen ongerust moesten gaan maken wanneer de kat veel speekselvorming zou krijgen en ze ons zou bijten.

Aangezien geen van ons direct contact heeft gehad met een vleermuis kunnen we volgens de artsen rustig slapen.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 5 maanden geleden #174 door Huub Vlemmix
Beantwoord door Huub Vlemmix in topic Re:Risico's indirect contact
Hoi Abel,

De meeste van je vragen worden hier beantwoord -> www.vleermuis.net/20080422197/hondsdolheid/risico-soorten.html

Vooropgesteld ik ben geen arts of dergelijke dus ik zou met name naar je arts luisteren maar enige nuance is misschien wel goed

Zoals je in de link leest komt het wel onder vleermuizen voor maar lang niet bij alle soorten en dat zou je dierenarts toch ook moeten weten of in ieder geval eerst moeten opzoeken voordat hij zich daar over uit laat :(

Katten kunnen wel degelijk vleermuizen vangen al komt dit niet vaak voor. Je moet het zo zien als de uitgang van een kolonie op een voor de kat makkelijk bereikbare plaats zit hoeft hij enkel te wachten. Na een paar testvluchtjes vliegen vleermuizen doorgaans vrij snel na elkaar uit en dan is het een kwestie van goed opletten voor uw kat en een vrij makkelijke prooi. Maar gelukkig zitten vleermuizenkolonies niet vaak op makkelijk toegankelijke plekken voor roofdieren.

Maar mijns inziens heb je wel gelijk dat er een kans bestaat dat je kat een makkelijke prooi had door een geinfecteerde vleermuis mee te nemen. Maar als het steeds maar weer voorkomt lijkt het mij toch meer op een makkelijke kolonie positie.

Misschien is het een idee om de vleermuiswerkgroep in jouw provincie eens te vragen om langs te komen en te kijken welke soorten er vliegen. Dan heb je al wat meer duidelijkheid. En het is inderdaad verstandig om de volgende keer het dier op te sturen maar begrijpelijk dat je daar niet aan dacht.

In principe kan je rabies alleen via speeksel krijgen. En stel je kat heeft net z'n pootjes gelikt en duwt dan z'n nagels in je denk ik persoonlijk dat die 'dosis' wel heel klein is maar dan begeef ik me op een gebied waar ik geen verstand van heb :)

Bij de volgende link kun je wat vinden over huisdieren die mogelijk besmet zijn www.vleermuis.net/20080316143/hondsdolheid/gebeten.html

De periode dat je kat met de vleermuis in contact was is nu zo lang geleden dat hij of genezen is door de vaccinatie of nooit wat heeft gehad anders was hij al wel dood geweest en had je duidelijk de symtomen gezien.
voor symptomen zie www.vleermuis.net/20080316142/hondsdolheid/de-ziekte.html


Ik hoop dat je hier wat aan hebt en hoop dat als een van de andere lezers aanvullende info heeft of opmerkingen deze plaatst
groet'n

Huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Abel
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 5 maanden geleden #173 door Abel
Risico's indirect contact werd gestart door Abel
Hallo

Ik heb een vraag over hondsdolheid, vooral om mijn ongerustheid weg te nemen. Ik krijg vanuit verschillende hoeken wat tegenstrijdige berichten (huisarts, dierenarts, vleermuiswerkgroep), dus vandaar dit bericht.

Onze kat heeft 2 jaar geleden waarschijnlijk een vleermuis achter ons huis heeft gedeponeerd. Ik zeg waarschijnlijk, omdat ik haar nooit met het dier zelf in de bek heb gezien. Deze heb ik met een schepje in de groene container gedaan en verder nooit meer aan gedacht. Vorig jaar echter lag er weer een. Aangezien mijn vrouw toen zwanger was even een stapje verder gedacht en de dierenarts gebeld nadat ik het dier weer in de container had gedaan. Deze reageerde wat ongerust met de mededeling "een gezonde vleermuis laat zich niet vangen" en onze kat is de volgende dag gevaccineerd. Eén nachtje niet zo lekker geslapen, maar verder achter me gelaten. Wel laten we onze kat nu meestal binnen 's avonds. Vorige week maandag echter vloog ze ons na zonsondergang naar buiten. Toen ik haar later binnen wilde halen zat ze te kijken hoe een kat uit de buurt met een vleermuis bezig was. Misschien is deze kat ook verantwoordelijk voor de andere 2 dode vleermuizen, maar misschien had onze kat deze vleermuis ook gevangen en had de ander kat hem afgepakt. Toen ik erachteraan wilde gaan vlogen de katten natuurlijk weg, ook diegene met de vleermuis in de bek. Ik weet nu beter en had ik de vleermuis kunnen vangen voor onderzoek, had ik dat gedaan.

Sindsdien laat het voorval me niet meer los, zeker niet omdat we inmiddels een dochtertje hebben van 6 maanden oud. Als onze kat wel die vleermuis/vleermuizen heeft gevangen, kan zij dan toch gevaarlijk zijn voor ons en onze dochter, ook al is ze gevaccineerd? De dokter vertelde me dat veel vleermuizen rabies hebben (maar ik lees op deze site dat dat niet zo is?) en dat het het verstandigste is om onze kat weg te doen. Hij vertelde me dat wanneer onze kat vleermuizen kan vangen ze vroeg of laat geïnfecteerd raakt. We zijn nogal gek op onze poes en vragen ons dus af of we deze raad op moeten volgen.

Ook mag onze kat graag bij ons op schoot liggen waarbij ze vaak haar nageltjes een beetje uitslaat voor houvast. En dat heeft ze de zowel voor als na haar vaccinatie regelmatig gedaan. Hiervan vraag ik me dus ook af of dit wel veilig is.

De vleermuizen die achter ons huis lagen waren vrij klein en doen me denken aan een gewone dwergvleermuis. Zeker weten doe ik dat overigens niet. Ze lagen op hun rug en hadden een beetje een "verfrommeld" bekkie (glanzend zwart en veel rimpeltjes). De vleermuis van vorige week leek me groter, maar omdat deze de vleugels had uitgeslagen en nog in gevecht was kan dat gezichtsbedrog zijn geweest. Hij maakte veel "klik"-geluidjes, maar wellicht doen ze dat allemaal?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienB. NoortMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena