brgrootwint-2.jpg

De kerkzolder van Broekhuizenvorst is uitgebreid onderzocht op overwinterende vleermuizen. Op zaterdag 15 december zijn hier overwinterende Grijze grootoorvleermuizen waargenomen.

 

Op de zolder van Broekhuizenvorst werden in totaal vijf overwinterende vleermuizen aangetroffen. Alle vijf hingen vrij (eenmaal in de nok, de rest hingen lager aan de houten balken). Daarnaast werd in een spleet een overwinterende Gewone dwergvleermuis aangetroffen.

Naast het bezoek aan Broekhuizenvorst, is die dag ook een  bezoek gebracht aan een landgoed in Grubbenvorst. Hier is een kolonie bekend van Gewone grootoorvleermuizen. Hier werden zes exemplaren aangetroffen. Deze hingen niet vrij, de grootoren waren allemaal in de spleten van de houten balken weggekropen.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de kerkzolder van Heythuysen. Ook deze zolder is bekend als kolonieplaats van Grijze grootoorvleermuizen. Ook hier werd een vrijhangend exemplaar aangetroffen. Daarnaast werden in een kleine spleet twee baardvleermuizen aangetroffen. Aanwezigheid van de baardvleermuis was niet bekend van deze kerk.

Al met al een prima dag, zeker voor de overwinterendende Grijze grootoorvleermuizen, waar slechts ’n enkele winterwaarnemingen van bekend is.

Wij zullen een en ander verder uitwerken in een artikel of mededeling voor het Natuurhistorisch Maandblad.Henk Heijligers & Paul van Hoof