Friesland

1. Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep (zie Meedoen).

2. Contact met uw gemeente

Als u een vleermuis heeft gevonden, moet u altijd eerst contact opnemen met uw gemeente. Deze behoren een meldpunt te hebben voor vleermuizen en vleermuisproblemen. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt (zie lijst vrijwilligers per provincie) of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen. Op deze site vindt u de adressen van een aantal gemeentelijke meldpunten en een groot aantal adressen van lokale deskundigen.

U kunt ook contact opnemen met een lokale dierenambulance. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, weten zij vaak wel een deskundige in de buurt te vinden. 

 

3. Lokale deskundige

 

In Friesland is er (in tegenstelling tot veel andere provincies) een speciaal Provinciaal meldpunt voor vleermuisklachten dat gerund wordt door medewerkers van Landschapsbeheer Friesland. Met behulp van veel vrijwilligers in de provincie proberen ze u zo snel mogelijk van dienst te zijn bij vleermuisklachten. Ze zijn 7 dagen per week bereikbaar op een speciaal nummer 06-10172218 en per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor specifieke vragen over vleermuizen kunt u ook Martijn Broekman (Landschapsbeheer Friesland) een email sturen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           
Indien het meldpunt niet bereikbaar is, kunt u contact opnemen met de onderstaande vrijwilligers. Houd er rekening mee dat de meeste van hen vrijwilligers zijn. Zij hebben niet altijd tijd om direct bij u langs te komen. Gelieve niet na 22.00 uur te bellen.

  • Provinciaal co√∂rdinator: John Melis, 06-46524630 of 0516-461836, bij geen gehoor 0516-764010
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Omgeving Gaasterland: Durk Venema, 06-12723823, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.