1. Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep (zie Meedoen).

2. Contact met de provincie

Er is een speciaal Provinciaal meldpunt voor vleermuisklachten dat gerund wordt door medewerkers van Landschapsbeheer Friesland. Dit meldpunt is bedoeld voor het geval dat u informatie zoekt, of overlast ondervindt. Ze zijn 7 dagen per week bereikbaar op 06-10172218 en per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er is tevens een centraal meldpunt voor overige zaken rondom vleermuizen. Op dit meldpunt kunnen overige zaken rondom vleermuizen, zoals vondsten of koloniemeldingen, doorgegeven worden. Het meldpunt is te bereiken via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dit meldpunt heeft speciale aandacht voor meervleermuizen. Deze zwaar beschermde soort, waar Friesland zeer belangrijk voor is, wordt bij diverse Natura2000-gebieden extra bewaakt. Er worden vrijwilligers opgeleid om ze te kunnen monitoren. Wilt u hieraan meedoen, krijgt u met de soort te maken of heeft u vragen hierover; neem dan s.v.p. contact op.

Als u een vleermuis heeft gevonden, kunt u contact opnemen met een lokale dierenambulance. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, halen ze deze wel op en brengen deze naar een erkende opvang. Indien zij geen help kunnen bieden, kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt (zie lijst vrijwilligers per provincie) of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen. Op deze site vindt u de adressen van een aantal gemeentelijke meldpunten en een groot aantal adressen van lokale deskundigen.

 

3. Lokale deskundige

 Indien het meldpunt niet bereikbaar is, kunt u contact opnemen met de onderstaande vrijwilligers. Houd er rekening mee dat de meeste van hen vrijwilligers zijn. Zij hebben niet altijd tijd om direct bij u langs te komen. Gelieve niet na 22.00 uur te bellen.

Provinciaal coördinator: John Melis, 06-46524630, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omgeving Gaasterland: Durk Venema, 06-12723823, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.