plaagdieren

  • Bart
  • Onderwerp Auteur
8 jaren 8 maanden geleden #1068 door Bart
Beantwoord door Bart in topic plaagdieren
Er word overal gesproken over dat het een beschermde diersoort is, wat ik overigens prima vindt.
Maar er word nergens een humane oplossing voor overlast aangedragen. Dus gaat iedereen zelf wat proberen om er vanaf te komen.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
13 jaren 2 maanden geleden #522 door Henk Mellema
Beantwoord door Henk Mellema in topic Re:plaagdieren
Ik weet niet om welke soort(en) het hier gaat. De meeste soorten zijn echter insecteneters en helpen bij het in toom houden van dezen. Denk bijvoorbeeld aan de malariamuggen en allerlei andere ziekten die door insecten kunnen worden overgedragen, etc. Mag ik dan aannemen dat u daar dan ook geen last van heeft?

De allereerste 'beschaafde' wijze om overlast van vleermuizen tegen te gaan, begint mijns inziens bij de verdieping in de ecologie van de vleermuizen. Ik moedig u daarbij aan eerst deze gehele site over vleermuizen uitvoerig door te lezen alvorens verdere acties te ondernemen.

Indien u bereid bent mijn reiskosten te vergoeden, ben ik zeer wel bereid u ter plekke van advies te dienen. www.vleermuis.net/components/com_kunena/.../emoticons/smile.png

Met vriendelijke groet,

Henk Mellema

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • M.Nieuweboer
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 2 maanden geleden #521 door M.Nieuweboer
Beantwoord door M.Nieuweboer in topic Re:plaagdieren
In Suriname, waar ik woon, zijn vleermuizen in zekere zin plaagdieren. Ik heb een kolonie onder mijn dak zitten. Dat is bepaald niet uniek hier. De ontlasting is brandbaar en stinkt. Dus net als vrijwel alle inwoners van Suriname zou ik van ze af willen. Weet iemand een beschaafde manier?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
13 jaren 7 maanden geleden #480 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:plaagdieren
Zo, al je frustraties kwijt?

maar ik vind dat je wel gelijk hebt en het mag wel eens genoemd worden. Natuur is kennelijk alleen leuk als het mooi of nuttig is. De rest is onkruid of plaagdier.

Bij mij op mijn werk zouden we hierop zeggen 'zie het als een uitdaging'. Dus nog lange weg te gaan om 'iedereen' ervan te overtuigen dat onkruid en plaagdieren ook mooi en nuttig kunnen zijn.

(zo wat klinkt dat Christelijk!)

Door mijn werk bij een adviesbureau ben je zo bezig met opdrachtgevers te overtuigen dat ze onderzoek moeten doen, dat dat inderdaad duur is, dat de planning in de war raakt, dat ze dan nog meer moeten doen... dat je zelf ook bijna de essentie uit het oog verliest. Vleermuizen blijven dan steeds de plaagdieren.

en dan lijkt het wel of ze overal voorkomen, omdat je steeds onderzoek adviseert.
maar als je dan onderzoek doet, valt het eigenlijk bar tegen wat je tegenkomt... en dat terwijl er op grote schaal gesloopt en nieuw gebouwd wordt en er in de nieuwbouw geen kiertje van 1 cm meer te ontdekken is.

Het moet eigenlijk zo'n kleine moeite zijn om alle nieuwbouw geschikt te maken voor vleermuizen.

en dan natuurlijk nog de mensen overtuigen dat vleermuizen nuttig zijn en je ze op den duur ook echt aaibaar gaat vinden.

Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Jip
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 7 maanden geleden #478 door Jip
plaagdieren werd gestart door Jip
Hoi,
Dit bericht is misschien enigszins ongenuanceerd. Maar het is dan ook mijn mening. Mensen met een huis en tuin in American style (je weet wel, met zo'n prachtige grasmat en klinisch uitziend huis) kunnen maar beter nu ophouden met lezen.
In Nederland zijn we met zijn allen steeds groener. We leven innig samen met de natuur. We houden van een groene voortuin (het liefst met inhoud gekocht bij een tuincentrum, exoot of inheem maakt niet uit, zolang het er maar leuk uit ziet) en omdat natuur nu eenmaal per definitie buiten hoort hangen we een vogelkast, vleermuiskast en als we ons creatief voelen een bijenkast op. Alle natuur die zich niet aan de door ons gemaakte regels houdt, verwijderen we en noemen we plaag soorten. Mieren in de keuken, gauw heet water. Slakken in de hosta's, zout, heel veel zout. Huiszwaluwen tegen de gevel, even kloppen met de bezemsteel en daar zijn we ook weer vanaf. En dan heb je ook nog eens vleermuizen. Hang je een vleermuiskast voor ze op, maar nee. Gaan ze in de spouwmuur zitten. Gauw de ongedierte bestrijding bellen.

We wonen het liefst in het groen. Het nadeel is dan wel dat we ver moeten reizen voor woon-werk verkeer. Maar geen probleem auto's worden steeds zuiniger. Ook de middelen om brandstof te winnen worden steeds beter (die lek van laatst was een uitzondering. En bovendien zijn er bacteriën die het allemaal hebben opgegeten). Auto's zijn ook niet gevaarlijk voor dieren (er liggen toch bijna nooit dode dieren op de weg?). En bovendien, veel Nederlanders hebben een sticker met 'ik rem voor dieren'. Helaas staan er altijd zoveel files op de Nederlandse wegen. Dat komt omdat wegenbouw steeds wordt dwarsgezeten door de natuur. Korenwolf, zandhagedis, rugstreeppad en laatst weer een stel vleermuizen. Altijd maar weer die plaagdieren.
Ook als we met vakantie willen gaan staat de natuur ons in de weg. Grote aswolken legden het vliegverkeer weken stil. Teken met allerlei dodelijke ziektes plagen ons zodra we van de wandelpaden afgaan. En het zwemwater op de vakantiebestemming zit vol haaien en giftige kwallen.

Kortom, de gehele natuur is in feite één grote plaag. We kunnen nog maar het beste met zijn allen naar de maan verhuizen. Moeten we ons zelf wel even goed ontsmetten voordat we op de raket opstappen. Want anders nemen we misschien per ongeluk wel een stukje natuur mee.

Ik weet een ding, ik blijf lekker hier. Ik heb namelijk al in geen jaren meer een plaagdier gezien.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena