Vleermuis en hond

  • aj
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 8 maanden geleden #474 door aj
Beantwoord door aj in topic Re:Vleermuis en hond
Hoi,

Hoe groot was de vleermuis? Zeg maar kop romp lengte. Zo groot als een vuist, zo groot als een duim? Nee een vleermuis valt een hond nooit zomaar aan (het zijn insekten eters en bij paniek vluchten ze ipv in de aanval gaan. Of piepen ze ter verdediging. Kijken doen ze met de bek open = echolocatie. Heeft niks met bijten te maken). Een vleermuis kan een hond eigenlijk nergens bijten (bek kan niet ver genoeg open, tanden zijn te kort en haren van de hond te lang), tenzij de hond de vleermuis bijt. Dan is een beet in bv de tong van de hond mogelijk. Maar bij een dergelijke aanvaring had je hoogst waarschijnlijk gemerkt dat de vleermuis onder het slijm van de hond zat. Als dat allemaal niet het geval is zou ik me totaal geen zorgen maken.
Overigens, dierenarts heeft niet gelijk. Een post-expositie vaccinatie is wel degelijk mogelijk (zij het vele malen duurder dan een pre-expositie vaccinatie). Echter, daarbij is de plek van beet belangrijk (met name de afstand van de plek tot het centrale zenuwstelsel). Een beet in de tong is dan vrij hopeloos. Een beet in een poot is prima te behandelen (binnen 48 uur).

grts A-J

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Hilde
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 8 maanden geleden #473 door Hilde
Beantwoord door Hilde in topic Re:Vleermuis en hond
Beste A.J
Dit is een vervolgverhaal.Wij hadden dus die vleermuis in de kamer.We hebben hen weg laten vliegen maar achteraf denken wij we hadden de vleermuis op rabies moeten laten testen.Ons hondje is in de kamer en daarna niet met de vleermuis in aanraking geweest. Maar we weten niet 100% zeker of die van te voren voor die de kamer in is gevlogen het hondje aangevallen is.Het hondje was buiten. Doet een vleermuis dat eventueel? Het hondje was niet ingeent tegen rabies en we hebben dit alsnog laten doen maar de dierenarts leek het niet meer zo zinvol.
Wij maken ons erge zorgen.Moet er zelfs overwogen worden het hondje af te maken terwijl er toch hoogstwaarschijn lijk niks gebeurd is. Nu las ik dat er maar twee soorten vleermuizen zijn waarbij rabies is vastgesteld. Is het mogelijk iemand langs te sturen om te kijken uit welke soort(en) onze populatie bestaat die hier om de boerderij rond vliegt?
vriendelijke groeten Hilde van der Heide

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • aj
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 8 maanden geleden #472 door aj
Beantwoord door aj in topic Re:Vleermuis en hond
Hoi,
Dank voor jullie berichtje. De meeste honden hebben een rabies
vaccinatie ( zou je even moeten checken in het gele boekje van de hond). Een vaccinatie geeft een hond genoeg antistoffen om bij contact met een evt rabide dier niet ziek te worden (of anders zins rabies te kunnen overdragen). Een vaccinatie is voor meerdere jaren achtereen geldig (tot ca 10 jaar).
Over het weer vrijlaten van een vleermuis. Jullie hebben er goed aan gedaan de vleermuis zelfstandig te laten weg vliegen. Een dier in de lucht gooien is alleen mogelijk als het dier actief is. Vaak zijn vleermuizen overdag min of meer slaperig, als je ze dan in de lucht gooit komen ze even snel weer naar beneden. Vleermuizen kunnen overigens heel goed van de grond opsteigen, echter een verzwakte vleermuis of jonge vleermuis lukt dit niet zo goed. Ik denk dat jullie vleermuis even in de ren tot rust is gekomen om als nog weg te vliegen.
Over de vraag hoeveel dagen vleermuizen zonder water kunnen. Een
actieve vleermuis moet elke dag drinken. Een slapende vleermuis kan tot 1 maand zonder water.

A-J

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Hilde van der Heide
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 8 maanden geleden #471 door Hilde van der Heide
Vleermuis en hond werd gestart door Hilde van der Heide
Beste mensen
Wij hadden gisteren een vleermuis in huis. We hebben hem gevangen en buiten neergezet op een tafel.Toen die weer vrij was scharrelde hij naar de rand van de tafel en viel op de grond, Later zei mijn man : ik ben bang dat hij nou niet meer de lucht in komt. We hadden hem omhoog de lucht in moeten gooien. Ik heb hem toen nog gezocht maar niet meer gevonden. Nou wil het geval dat de plek waar hij terecht is gekomen de ren van onze hond is.Nou zijn we bang dat de hond hem pakt en eventueel door de vleermuis gebeten wordt. Mijn vraag is dan
ook. Hoe zit dat met dat wegvliegen en als hij dat niet kan. Hoe
lang redt een vleermuis het zonder water? Gaat ie binnen 2 of 3
dagen dood? Kan de hond eventueel hondsdolheid van de vleermuis
krijgen? We hebben nog uitgebreid naar hem gezocht maar de ren is te groot en onoverzichtelijk (struiken) dat we hem niet gevonden hebben. Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Vriendelijke
groeten Hilde van der Heide

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena