Blijvend last van vleermuizen

Meer
10 jaren 6 maanden geleden #399 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:Blijvend last van vleermuizen
Beste Kees,

Een beetje een late reactie, maar ik zou aanraden een deskundige in de buurt erbij te vragen. Adressen kun je op de site vinden onder 'vleermuis gevonden' - 'deskundige in de buurt'.
Het is lastig te beoordelen op een afstand. (waar zitten uitvliegopeningen, hoe zijn de vliegroutes, hoe komen ze in de keuken...)

Verblijfplekken van vleermuizen zijn namelijk wettelijk beschermd en je mag ze niet zomaar dichtmaken, maar als de uitvliegopening aan de buitengevel/dak behouden blijft, kan je extra openingen binnen in gebouwen wel dichtmaken. Want een vleermuis heeft niks in de keuken/woonkamer te zoeken.

Als er nog steeds keutels bijkomen, zal er nog een opening zijn.
Om te onderzoeken of het vleermuis of muis is, kan je de keutels tussen duim en wijsvinger wrijven. Is het bros en valt het snel uit elkaar, dan zijn het vleermuiskeutels, die uit insecten delen bestaan. Is het vettig en smeuiig, dan kunnen het muizenkeutels zijn, die uit plantenresten bestaan.

Succes ermee en trek aan de bel als ze er komende zomer weer zitten.

groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Kees
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 8 maanden geleden #379 door Kees
Beantwoord door Kees in topic Re:Blijvend last van vleermuizen
Jip, bedankt voor je reactie.

Nee, het zijn vleermuizen. Ze zitten weliswaar in de keuken, maar in de planken aan de wand net onder het dak, zo'n 5 meter hoog. En ze zitten ook in de woonkamer. We zien ze iedere avond vliegen, heel veel buiten en enkelen dus ook binnen.

Iedere dag 10-tallen droppings vinden is natuurlijk niet wat je wilt en ik sta daarom voor iedere suggestie open. Het is hier ook 's avonds nog 25 graden, iedere windvrije plek lijkt me warm en aantrekkelijk genoeg voor ze. En die zijn er ook buiten genoeg onder het dakboord bijvoorbeeld. Zoals ik al zei, we zien er heel, heel veel vliegen 's avonds buiten, en er moet dus wel plek, en goede plek ook, genoeg buiten zijn. Die enkelen die binnen zitten willen we ook naar buiten, dat is alles.

Mijn simpele redenatie is dat iets buiten plaatsen eerst en vooral de andere vleermuizen buiten zal belonen en daar een extra attractie-factor op zich gaan worden. Met een grotere kans dat er zich nog meer in ons huis gaan vestigen. En dat risico willen we niet nemen natuurlijk.

Met het opvullen van de planken (zoals elders op deze site ook aanbevolen) maak je het minder aantrekkelijk om binnen te verblijven. Dat helpt bij ons dus nog niet goed genoeg en we blijven dus op zoek naar nog andere middelen om het minder aantrekkelijk te maken zich binnen te vestigen.

Wie weet er iets?

Vr. gr.

Kees

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
10 jaren 8 maanden geleden #372 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:Blijvend last van vleermuizen
Hoi Kees,

Weet je zeker dat het vleermuizen zijn, en geen muizen? Die lijken me eerder een voorkeur te hebben voor de keuken.

Voor sommige soorten vleermuizen werkt het beter om de dieren een goed alternatief te geven, dan te straffen (net als bij kleine kinderen...). Vleermuizen zijn echte warmte liefhebbers. Het ophangen van een stuk ijzeren golfplaat langs de dakrand kan wel eens een heel geschikte verblijfplaats worden (liefst op avondzon). In Nederland worden dit soort plekken lang niet warm genoeg. Expirimenten met speciale vleermuis kasten zijn nog niet succesvol genoeg om te gebruiken bij concrete vleermuisproblemen.

succes!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Kees
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 8 maanden geleden #368 door Kees
Blijvend last van vleermuizen werd gestart door Kees
Al geruime tijd hebben we last van vleermuizen. Alle planken waar ze achter kropen hebben we inmiddels volgespoten, maar nog steeds ligt de keuken iedere ochtend vol met uitwerpselen.

Iemand vertelde me dat aloe zou kunnen helpen, omdat ze niet van de geur houden. Kan iemand dit bevestigen, of zijn er nog mensen met andere ideeen of mogelijkheden?

Kees
Curacao

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod