Nest in spouwmuur bijkeuken?

Meer
11 jaren 2 weken geleden #200 door achterkamp
Beantwoord door achterkamp in topic Re:Nest in spouwmuur bijkeuken?
Beste Maartje,

Je schrijft dat het gaat om open stootvoegen voor ventilatie? Dan is de kans groot dat het gaat om een kraamverblijf van de gewone dwergvleermuis. Dat is de meest algemene soort in Nederland en die zit vooral in spouwmuren van huizen.

Gemeentes weten vaak niet zo goed wat ze moeten doen met vleermuizen, het is beter om even contact op te nemen met een vleermuisdeskundige in de buurt:

Onder het kopje: Vleermuizen/vleermuis gevonden/deskundige in de buurt

of:

www.vleermuis.net/2007100653/vleermuis-g...ige-in-de-buurt.html

Zij kunnen je helpen met gerichte maatregelen. De jongen van vleermuizen kunnen zelfstandig vliegen vanaf half juni tot eind juli, dat verschilt een beetje per soort en hangt af van een evt. mooi voorjaar etc. Het beestje dat op de muur hangt is waarschijnlijk een onfortuinlijk jong dat nog niet goed kon vliegen. Deze jongen worden soms nog weer opgepikt door een moeder. Vleermuizen zullen nooot agressief worden. Alleen als mensen ze proberen op te pakken willen ze nog wel eens bijten. Oppakken dus niet met blote handen maar met een handdoek oid.

Korteom, contact zoeken met een deskundige in de buurt, dan komen jullei er verder samen wel uit. Anders gewoon weer even en berichtje plaatsen.

Succes!

Gerben

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Maartje
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 2 weken geleden #193 door Maartje
Nest in spouwmuur bijkeuken? werd gestart door Maartje
Hallo,

Vorig jaar rond deze tijd hoorden we 'gekir' uit de spouwmuur van de bijkeuken komen (aan de buitenkant, door de ventilatiegaten (ca. 1-1,5 cm breed)). We dachten toen al aan vleermuizen. We hebben een oud huis uit 1965.
Nu is het sinds een paar dagen weer raak. Het gekir/gepiep hoor je de hele dag door en op de grond voor de muur (recht onder 2 van de ventilatiegaten) ligt het vol met vleermuis-uitwerpseltjes. Er hangt nu ook een klein vleermuisje aan de muur vastgeplakt (ik denk dood, want de vliegen komen er op af..). Ik denk dat er een nest zit. Nu hebben we op zich geen last van de vleermuizen, maar het feit dat ze pal naast de achterdeur genesteld zitten (waar we natuurlijk vaak door lopen) en het feit dat we 2 kleine kinderen hebben die misschien wel gebeten kunnen worden door die kleine vliegende wezentjes, geeft mij de kriebels.
Wat moeten we doen? Gemeente bellen, lees ik al op deze site. Wordt het nest dan weg gehaald???
Graag reactie!
Groetjes, Maartje.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenaj_geluid_mod